Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.10.2020 20:35
Ministrica Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Federativne Republike Brazil Lineua Pupoa De Paula

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 7. oktobra 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadora Federativne Republike Brazila u BiH Lineua Pupoa De Paula.

Ministrica Turković istaknula je da su odnosi BiH i Brazila dobri i prijateljski i bez otvorenih pitanja što predstavlja dobru osnovu da se ekonomska saradnja podigne na viši nivo za što postoji dosta potencijala. Naglasila je da obje zemlje imaju bogato kulturno naslijeđe i turističke potencijale koji također trebaju biti iskorišteni u međusobnim odnosima.

Ministrica je inicirala što skorije potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o uspostavi političkih konsultacija između dva ministarstva vanjskih poslova i Memoranduma o međusobnoj saradnji u oblasti diplomatske obuke, koji su trenutno u proceduri pripreme.
 
Ambasador Lineu Pupo De Paula je kazao da mu je privilegija što je imenovan za ambasadora Brazila u Bosni i Hercegovini te iskazao svoju spremnost za unapređenje odnosa BiH i Brazila u svim oblastima.
 
Na sastanku su razmijenjene informacije o iskustvima u borbi protiv pandemije virusa COVID-19 u obje zemlje i informacije o međusobnim podrškama u kandidaturama za međunarodne organizacije i tijela.