Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.9.2020 20:58
Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković tokom posjete Bihaću razgovarala o migrantskoj krizi i izgradnji zračne luke

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković je 29. septembra 2020. godine posjetila Bihać i aerodrom u ovom gradu koji je u izgradnji, te se sastala sa gradskim i entitetskim zvaničnicama u Krajini.

Ministrica Turković se sastala sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem, a sastanku je prisustvovao i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

Razgovarano je o migrantskoj krizi koja je najviše pogodila ovaj dio Bosne i Hercegovine, ali i problemima koje pojedini migranti izazivaju u Bihaću. Ministrica Turković je navela da je pitanje migrantske krize problem cijele države, te da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se ovaj problem riješio, a posebno smanjio pritisak na Bihać i druge općine u Krajini. Gradonačelnik Fazlić je kazao da je za Bihać važno da država BiH uloži veće napore u povratku migranata u njihove matične države.

Na sastanku je zatraženo od ministrice Turković da pomogne u olakšavanju kretanja preko graničnog prelaza Izačić i Bosanski Novi. Navedeno je da turisti koji dolaze u Hrvatsku koriste prenoćište u Bihaću, te je potrebno smanjiti njihovo zadržavanje na granici, ali i zadržavanje stanovnika Krajine iz inostranstva koji dolaze u posjetu domovini.

Ministrica Turković je potom, zajedno sa ministrom Dedićem i gradonačelnikom Fazlićem posjetila aerodrom u Bihaću koji je u izgradnji. Direktor Javnog preduzeća Aerodrom Bihać Adnan Bajrić upoznao je ministricu Turković da je Gradsko vijeće krajem 2015. godine osnovalo ovo preduzeće, ali i o poduzetim aktivnostima i radovima koji su do sada urađeni, a koji uključuju i izgradnju testne piste.

Bajrić je istakao da očekuju da Vlada FBiH preuzme nadležnosti sa nivoa Grada, te da finansira ili se kreditno zaduži, kako bi izgradila ovaj projekat, čime bi podržala razvoj privrede i turizma. Naveo je da bi ovaj projekat, ukoliko se ispune svi potrebni uslovi, mogao biti realizovan u naredne tri godine.

Ministrica Turković je kazala da se radi o važnom projektu za našu zemlju, te da će pomoći u skladu sa svojim mogućnostima, ali i u Bosni i Hercegovini i svijetu lobirati za pomoć u izgradnji aerodroma. Dodala je da je Krajina, posebno rijeka Una, privlačna za turiste iz cijelog svijeta, te da je ovaj dio naše zemlje veliki turistički potencijal. Zbog toga je važna izgradnja aerodroma, ali i zbog bh. građana koji žive u inostranstvu i dolaze u posjetu BiH.