Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
29.9.2020 16:48
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić predvodio bh delegaciju na sastanku sa predstavnicima Evropske komisije - DG NEAR

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predvodio je bh delegaciju na sastanku s delegacijom Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR) koju je predvodila direktorica za zapadni Balkan Genoveva Ruiza-Calavera. Sastanak na temu razmjene mišljenja i informacija pred objavu Paketa Proširenja Evropske komisije i evaluacija  spremnosti BiH za članstvo u EU održan je putem video poziva, 29. septembra 2020. godine.

Zamjenik ministrice Brkić izvijestio je predstavnike DG NEAR da je nakon mišljenja Evropske komisije iz maja prošle godine, u vezi sa zaključcima Vijeća EU iz decembra 2019. godine, Bosna i Hercegovina poduzela nekoliko konkretnih koraka na svom evropskom putu koji su u skladu s 14 ključnih prioriteta.

U vezi s prvim ključnim prioritetom, koji se odnosi na izbore, informirao je o usvojenim izmjenama i dopunama Izbornog zakona, kao i da su lokalni izbori zakazani za 15. novembar, a u Mostaru za 20. decembar ove godine, prvi put nakon 12 godina.
U ispunjavanju drugog prioriteta, u vezi funkcioniranja mehanizma koordinacije u pitanjima EU na svim nivoima, izvijestio o usvajanju metodologije izrade Nacionalnog programa integriranja BiH u EU, naglašavajući da su sada stečeni uvjeti za nastavak rada na pripremi ovog dokumenta. U trećem ključnom prioritetu u vezi funkcioniranja Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Bosna i Hercegovina je imenovala svoje predstavnike i usvojila poslovnik, te se čeka odgovor Evropskog parlamenta i službeno usvajanje. Kada je riječ o desetom ključnom prioritetu zamjenik ministrice je naveo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine poništio članak u Ustavu Republike Srpske koji je uključivao smrtnu kaznu. Za četrnaesti prioritet koji govori o reformi javne uprave, zamjenik je izvijestio da, nakon što je Republika Srpska usvojila Strateški okvir za reformu javne uprave, sada sve razine vlasti imaju usvojen okvir, te je izrada Akcijskog plana za reformu javne uprave sljedeći korak, čiji će nacrt teksta, uvjeren je, uskoro biti službeno usvojen. Informirao je i da je prije nekoliko dana Vijeće ministara jednoglasno usvojilo Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja uključuje Anekse A i B, čime bi procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH bilo dovršeno do kraja 2023. godine.

Zamjenik ministrice Brkić istaknuo je još jedan ključni prioritet za Bosnu i Hercegovinu a to je regionalna saradnja, koja se odvija u okviru postojećih inicijativa, ali i novih kao što je tzv. Mini Schengen, čije aspekte trenutno analiziramo.

Na kraju obraćanja zamjenik Brkić je zaključio da unatoč usporavanjima i zastojima zbog pandemije COVID-19, Bosna i Hercegovina nastavlja aktivnosti na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, te je izrazio nadu o skorom dobivanju kandidatskog statusa.