Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.9.2020 19:56
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković u Beču se sastala sa predsjedavajućim Stalnog vijeća OSCE-a Igli Hasanijem

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković sastala se 24. septembra 2020. godine u Beču sa stalnim predstavnikom Republike Albanije pri međunarodnim organizacijama u Beču i predsjedavajućim Stalnog vijeća OSCE-a ambasadorom Igli Hasanijem.

Ministrica Turković je istakla da bi dobri regionalni odnosi trebali biti temelj pozitivne i plodne saradnje na međunarodnim forumima i u organizacijama, uključujući i OSCE. Dodala je da Bosna i Hercegovina podržava albansko predsjedavanje, te podržava veće predstavljanje regije u multinacionalnim organizacijama u svijetu. Naglasila je i značaj Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Ambasador Hasani je kazao da predsjedavanje Stalnim vijećem OSCE-a nije samo albansko, nego je i regionalno. Naglasio je da je zadovoljan saradnjom sa svim zemljama zapadnog Balkana, te da Albanci pokušavaju stvoriti sinergiju u promovisanju regionalnih ciljeva.
Dodao je da je globalna pandemija COVID-19 otežala posao ovoj organizaciji, ali da se aktivnosti vraćaju na pravi put, te se obavljaju pripreme za švedsko predsjedavanje iduće godine.

Na sastanku je istaknuto da sve zemlje zapadnog Balkana koriste OSCE za svoje benefite, te da je ova organizacija pomogla pri repatrijaciji tokom pandemije COVID-19.