Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.9.2020 18:50
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa austrijskom ministricom za EU i ustavna pitanja Karoline Edtstadler

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković razgovarala je 24. septembra 2020. godine u Beču sa ministricom za Evropsku uniju i ustavna pitanja Republike Austrije Karoline Edtstadler.

Ministrica Turković je kolegicu Edtstadler iz državne austrijske vlade, na sastanku koji je zbog iznenadnih okolnosti održan online, upoznala sa trenutnim stanjem u našoj zemlji vezanim za pandemiju COVID-19, te je govorila o ekonomskom oporavku zemlje i otvaranju granica i uslovima ulaska u našu zemlju.

Potom se osvrnula na implementaciju 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, te navela realizovane dijelove iz nekoliko ključnih prioriteta, koji se odnose na održavanje izbora u Mostaru, funkcionisanje Mehanizma koordinacije i izradu Programa integrisanja, pravilno funkcionisanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), ukidanje smrtne kazne u entitetu RS i reformu javne uprave. Ministrica Turković je podsjetila da je danas, nakon dugih i intenzivnih pregovora, usvojena i Revidirana državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina.

Istakla je značaj Berlinskog procesa u EU integracijama zapadnog Balkana, te okarakterisala regionalnu ekonomsku saradnju kao ključni i neizostavni dio procesa EU integracija. U tom kontekstu, dodala je, naša zemlja ostaje posvećena poboljšanju saradnje, a u postojećim okvirima, kao što je MAP REA, vidi priliku za brži ekonomski oporavak.

Ministrica Turković je ukazala na problem migrantske krize, te istakla da Bosna i Hercegovina ostaje na stanovištu da je po ovom pitanju najbolji jedinstven pristup Evropske unije, te da bi zemlje trebale izbjegavati parcijalna rješenja. Zahvalila se EU za pomoć koju pruža našoj zemlji u zbrinjavanju migranata, te istakla da se BiH suočava sa velikim i pojačanim prilivom migranata, ali da u saradnji sa EU ulaže velike napore za rješavanje ovih problema.

Istovremeno, naglasila je, naša zemlja nastoji ublažiti posljedice velikog priliva migranata, kao što su krijumčarenje ljudi i druge vrste organizovanog kriminala, zbog čega je ministrica Turković zatražila podršku u jačanju kontrole bh. granica.

Ministrica Edtstadler je tokom razgovora kazala da planira posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Istakla je da izuzetno cijeni redovnu razmjenu mišljenja i informacija sa ministricom Turković, te kazala da vjeruje u izgradnju jakog partnerstva na ovom polju.

Naglasila je da će austrijska vlada redovno i predano podržavati Bosnu i Hercegovinu na putu u EU, sve dok postoje dokazi i kredibilna uvjerenja da bh. strana ulaže maksimalne napore da ostvari započete reformske procese i približavanje ka Evropskoj uniji.