Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.9.2020 16:57
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić sudjelovao na konferenciji „Strateška uloga vanjskih aktera na zapadnom Balkanu"

Zamjenik ministrice Josip Brkić sudjelovao je 23. septembra 2020. godine na konferenciji „Strateška uloga vanjskih aktera na zapadnom Balkanu", koja je u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer i Austrijskog instituta za evropsku i sigurnosnu politiku (AIES), održana na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Na konferenciji je raspravljano o ulogama Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Turske i zaljevskih zemalja u regionu zapadnog Balkana. Analizirane su njihove akcije, politike i odnos prema region.Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić je tokom diskusija podcrtao da je region zapadnog Balkana zbog geopolitičkog položaja i historijskog naslijeđa uvijek imao važnu ulogu. Tokom historije bilo je mnogo sukoba interesa velikih sila, a i današnji značaj regiona je vrlo važan zbog sigurnosnih problema, stabilnosti i migracija.

Zbog činjenice da sve države Zapadnog Balkana žele punopravno članstvo u EU, istaknuo je da je uloga Evropske unije u regionu zapadnog Balkana ključna. Evropska unija u Bosni i Hercegovini ima ulogu strateškog partnera, a integracija država regiona u EU mora biti prioritet radi održanja sigurnosti i stabilnosti. Perspektiva proširenja EU na zapadni Balkan povećava i ekonomski potencijal budući da su firme iz EU najveći investitori u ovom regionu, a EU je državama zapadnog Balkana najveći trgovački i investicijski partner.

Zamjenik ministrice je naglasio veliku podršku Evropske unije zemljama zapadnog Balkana u jačanju demokratije, vladavine prava, pravde i temeljnih prava, reformi javne uprave, jačanju konkurentnosti i razvoju poslovnog okruženja. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina predana svom putu ka EU i nema alternativu evropskoj integraciji koju vidi kao šansu za stvaranje boljeg socijalnog okruženja, ekonomskog razvoja i boljeg standarda za građane.