Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.9.2020 13:22
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković, 22. septembra 2020. godine u Beču, razgovarala sa generalnom direktoricom Kancelarije UN-a u Beču i izvršnom direktoricom Kancelarije UN-a za droge i kriminal (UNODC) Ghadom Fathi Waly

Ministrica Turković je tokom razgovora kazala da se jedan od tri regionalna stručna centra UNODC-a nalazi u Sarajevu, te da se u našoj zemlji nalazi i Programska kancelarija UNODC-a koja je nedavno proširena.

Govoreći o glavnim neprilikama naše zemlje, ministrica je ukazala na svakodnevni dolazak migranata u BiH, među kojima postoje i oni koji su skloni činjenju kriminalnih djela. Dodala je da bi naša zemlja bila zahvalna na pomoći UNODC-a u kontroli granice, te na većim kapacitetima u regionalnoj saradnji i razmjeni podataka.

Direktorica Waly je kazala da je UNODC uspješno uspostavio Jedinicu za kontrolu na graničnom prelazu Bijača, te da trenutno uspostavlja novu Jedinicu na graničnom prelazu Gradiška i Međunarodnom aerodromu Sarajevo, što će ojačati graničnu sigurnost u BiH.

UNODC će započeti opsežne aktivnosti u borbi protiv korupcije u regiji, i u tom kontekstu će raditi sa Regionalnom antikorupcijskom inicijativom sa sjedištem u BiH. Naglasila je da je BiH prioritet za UNODC, ali da je cijeli region od velike važnosti, posebno u borbi protiv droga i trgovine ljudima.

Ministrica Turković je dodala da je novoimenovani ministar sigurnosti BiH spreman za saradnju i da je jedan od njegovih prioriteta veće prisustvo UNODC-a u regionu, te je uputila zvaničan poziv za pronalaženje mogućnosti za daljnju saradnju. U tom kontekstu, naglašeno je da bi bilo važno organizovati zajednički sastanak ministara sigurnosti, profesora na univerzitetima, predstavnika nevladinih organizacija i APIK-a.

Na sastanku je istaknuto da postoji mogućnost da se organizuje seminar o podizanju svijesti o radu UNODC-a.