Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.9.2020 19:05
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala sa delegacijom iz Bosanske krajine o problemima na izgradnji autoputa Banja Luka – Prijedor

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 15. septembra 2020. godine, razgovarala sa delegacijom iz Bosanske krajine o problemima na izgradnji autoputa Banja Luka – Prijedor.

Delegacija, koju je predvodio Senad Bratić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS, upoznala je ministricu Turković sa problemima vezanim za trasu autoputa Banja Luka – Prijedor, na području naselja Kozarac. Istakli su da mještani Kozarca i Prijedora podržavaju izgradnju ovog autoputa, ali da traže da se trasa projektuje na način da se izbjegnu naseljena mjesta i privatna imanja.

Naglasili su da su se mještani nekoliko mjesnih zajednica na javnim raspravama usprotivili rušenju oko 100 objekata, uništavanju najplodnijeg zemljišta na ovom području i ponovnom raseljavanju povratnika u Kozarac, te su ponudili i konkretno rješenje druge trase.

Ministrica Turković je dala podršku delegaciji iz Bosanske krajine i zahtjevima mještana Kozarca, te je istakla da će u skladu sa svojim nadležnostima uložiti napore, kako bi se pokušalo naći rješenje, kojim će svi biti zadovoljni. Naglasila je da je važno da se tokom izgradnje autoputeva vodi računa o privatnoj imovini, te potrebama stanovnika koji žive u blizini izgradnje trase.