Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.9.2020 15:13
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu šeficu Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 15. septembra 2020. godine sa šeficom Misije OSCE-a u našoj zemlji ambasadoricom Kathleen Kavalec.

Tom prilikom ministrica Turković je ukazala na značajnu ulogu koju OSCE ima u BiH i izrazila zahvalnost za doprinos i pomoć našoj zemlji, naročito u reformskim procesima.

Ambasadorica Kavalec je istaknula da će Misija OSCE-a ostati i dalje važan partner u BiH te nastaviti pružati konstruktivnu podršku institucijama BiH u jačanju pravne države, provedbi izbornog procesa i razvoju obrazovanja u BiH.

Sagovornice su posebnu pažnju tokom razgovora posvetile oblasti obrazovanja i vladavini prava u Bosni i Hercegovini. Ministrica Turković je ukazala na dugogodišnje pitanje diskriminacije u obrazovanju povratničke djece u bosanskohercegovačkom entitetu RS, kojima je onemogućeno obrazovanje na bosanskom jeziku, te izučavanje nacionalne grupe predmeta.

Ambasadorica Kavalec je istaknula da se OSCE zalaže za rješavanje tih pitanja, te izrazila nadu da će vlasti što prije ukloniti diskriminaciju iz obrazovnog sistema BiH. Naglasila je, između ostalog, i važnost PISA testiranja, koje predstavlja najveće svjetsko istraživanje u obrazovanju.

Na sastanku je bilo riječi i o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, lokalnim izborima,  nužnosti usvajanja Revidirane strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina, te obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Istaknuto je da Misija OSCE-a podržava održavanje fer i poštenih izbora, te će Centralna izborna komisija BiH imati u tom smislu pomoć i podršku kako bi građani na demokratski način ostvarili svoje biračko pravo. Ministrica Turković je izvijestila ambasadoricu Kavalec da se za lokalne izbore registriralo više od 100.000 bh državljana za glasanje iz inostranstva, što pokazuje njihovu želju za učešćem u demokratskim procesima u BiH.