Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.9.2020 14:01
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske Johannu Strömquist

Ministrica Turković je 15. septembra 2020. godine tokom razgovora sa ambasadoricom Strömquist istaknula da je Švedska veliki prijatelj Bosni i Hercegovini i izrazila zahvalnost švedskoj vladi jer drži BiH visoko na listi prioriteta svoje vanjske politike i aktivno se zalaže da BiH bude na agendi prioriteta i Evropske unije.

Istaknula je da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja i zahvalila Ambasadi Švedske i Švedskoj razvojnoj agenciji za projekte koje provode u BiH u cilju smanjenja nezaposlenosti, poboljšanja konkurentnosti i općenito ekonomskog razvitka. Ministrica i ambasadorica su razmijenjene informacije o situaciji u obje zemlje na polju borbe protiv pandemije CVOVID-19, te izazovima u oblastima ekonomije, zdravstva, turizma, protoka ljudi i roba i dr.

Ministrica Turković je informirala o unutrašnjoj političkoj situaciji u našoj zemlji, istaknuvši očekivanje da će sedam od četrnaest prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije za BiH biti ispunjeno do kraja ove godine, kao i usvojena Revidirana strategija za procesuiranje ratnih zločina, te formirana Komisija za NATO integracijski proces. U kontekstu predstojećih lokalnih izbora, ministrica je istaknula da je poslana poruka pripadnicima bh. dijaspore, od kojih je veliki broj u Švedskoj, da izađu na glasanje.

Ambasadorica Strömquist je informirala o prioritetima vanjske politike Švedske istaknuvši da će akcenat u narednom periodu biti na borbi protiv organiziranog kriminala i podizanju nivoa sigurnosti, te najavila nastavak podrške svoje zemlje evropskom putu Bosne i Hercegovine i regiona iskazavši uvjerenje da će članstvo u EU definitivno stabilizirati region.

Ministrica je u kontekstu sigurnosti istaknula važnost što većeg utjecaja Evropske unije u regiji posebno u današnjim okolnostima. Istaknula je da vjeruje da su evropski prijatelji svjesni mogućih posljedica, što bi trebalo biti uzeto u obzir u smislu dinamike evropskih integracija.