Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.9.2020 19:10
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa Hasanom Šehovićem, predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, razgovarala je 14. septembra 2020. godine sa Hasanom Šehovićem, predsjednikom Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine.

Šehović je upoznao ministricu Turković sa radom Svjetskog saveza dijaspore, koji okuplja članove iz 24 države iz cijelog svijeta. Naglasio je da je Savez organizovao različite akcije i u proteklom periodu, te da je posebna pažnja bila posvećena registraciji bh. državljana za predstojeće lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.

Istakao je dobru saradnju sa bh. ambasadama, ali i ukazao na probleme sa kojima se susreću bh. državljani koji žive izvan domovine.

Ministrica Turković je zahvalila Svjetskom savezu dijaspore na aktivnostima koje su poduzete u proteklom periodu, posebno na doprinosu u animiranju bh. državljana da se registruju za Lokalne izbore. Ona je upoznala Šehovića sa aktivnostima Tima MVP-a za podršku u provedbi Lokalnih izbora, koji je imao važnu ulogu u registraciji bh. građana.

Ministrica je naglasila da je bitno nastaviti aktivnosti u animiranju građana da, nakon registracije, obave i glasanje na Lokalnim izborima, kako cijeli posao ne bi bio uzaludan.

Sagovornici su se usaglasili da je važno učvrstiti saradnju Svjetskog saveza dijaspore sa Ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.