Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.9.2020 19:00
Ministrica Turković prisustvovala online sastanku konstituence Svjetske banke

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, prisustvovala je 14. septembra 2020. godine online sastanku konstituence Svjetske banke, kojim je predsjedavao David Malpass, predsjednik Grupe Svjetske banke. 

Ključne teme sastanka konstituence, kojoj pripada Bosna i Hercegovina, bile su odgovor Svjetske banke na globalnu pandemiju COVID-19 i uloga Grupe Svjetske banke u pomaganju zemljama u njihovom ekonomskom oporavku.

Ministrica Turković je u svom obraćanju pozdravila sadržaj dokumenta „Fast Track Facility“, u kojem se nalaze sve mjere za suzbijanje posljedica pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Dodala je da ovaj važan dokument odražava i potrebe Bosne i Hercegovine u ekonomskom oporavku, te da je izuzetno dobro izbalansiran u odnosu na trenutno stanje implementacije reformskih procesa.

Sagovornici iz drugih zemalja konstituence su dijelili svoja iskustva i tražili informacije o tome, kako Svjetska banka može pomoći zemljama da na efikasan i održiv način prevaziđu trenutne probleme izazvane globalnom panedemijom.

Razgovor se fokusirao i na ulogu Svjetske banke u Inicijativi za obustavu servisiranja duga (DSSI), kao i pronalaženje dugoročnih rješenja, uključujući i rekonstruiranje duga.