Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
17.7.2020 19:07
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković sastala se sa Bakirom Hasečić, predsjednicom Udruženja „Žena-žrtva rata“

Ministrica dr Bisera Turković razgovarala je 17. jula 2020. godine sa gospođom Bakirom Hasečić, predsjednicom Udruženja „Žena-žrtva rata“, o važnosti nastavka konstruktivnih pregovora o usvajanju revidirane Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, čiji nacrt će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.
 
Gospođa Hasečić je iznijela stavove Udruženja na čijem je čelu, te izrazila zabrinutost zbog pojedinih dijelova nacrta Strategije, prevashodno velikog broja neriješenih predmeta ratnih zločina čijem se rješavanju ne pristupa sistematski, nepostojanje jedinstvenih i provjerenih statističkih podataka o broju i prirodi otvorenih predmeta ratnih zločina, te neujednačenosti sudske prakse u predmetima ratnih zločina na različitim nivoima u BiH.
 
Tokom razgovora, gospođa Hasečić je također istakla kako je posebno zabrinuta što su pojedina lica, koja se mogu dovesti u vezu sa potencijalnom opstrukcijom pravde i nezakonitim uticajem na svjedoke ratnih zločina počinjenih u Višegradu tokom rata u BiH, našla zaposlenje u državnoj službi BiH, a neki čak i u diplomatsko-konzularnoj mreži Bosne i Hercegovine.