Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
12.3.2020 20:33
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Austrije Ulrike Hartmann

Ministrica Bisera Turković primila je 12. mart 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann sa kojom je razgovarala o razvoju bilateralne saradnje BiH i Austrije, austrijskoj podršci procesu evropskih integracija BiH i nastavku austrijskih investicija.

Dr Turković je istaknula da dvije države imaju tradicionalno vrlo dobre odnose na svim nivoima koji nisu opterećeni otvorenim pitanjima, te da je u predstojećem razdoblju potrebno raditi na jačanju ekonomske saradnje i veza. Od velikog značaja za ekonomiju BiH su austrijska ulaganja budući da je Austrija najveći investitor u BiH i značajan vanjskotrgovinski partner. Također je zahvalila za dugoročnu ulogu Austrije kao jednog do ključnih zagovarača pristupanja BiH Evropskoj uniji. Zamolila je da Austrija razmotri mogućnost da bosanskohercegovačkim iseljenicima u Austriji, kojih je oko 200 hiljada, omogući stjecanje statusa nacionalne manjine.

Ambasadorica Hartmann je istaknula da Austrija kao članica EU i kao gotovo neposredni susjed regije Zapadnog Balkana iskreno zagovara i podržava proces integracije BiH, kao i cijele regije u Evropsku uniju, te nastoji doprinijeti gdje god je to moguće, kako bi BiH ostvarila što konkretniji napredak u ovom procesu.

Sagovornice su razmijenile informacije o statusu objekata koje jedna država koristi u drugoj za diplomatsko-konzularne svrhe i razgovarale o načinima i mogućnostima za pružanje međusobne pomoći u procesima koji su u toku nad navedenim nekretninama.

Ministrica Turković je informirala austrijsku ambasadoricu o političkoj situaciji u BiH i odnosima sa susjedima, te je razgovarano o međusobnim podrškama u kandidaturama u međunarodnim organizacijama i tijelima.