Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.12.2019 12:33
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić sastao se s ambasadorom Republike Argentine za BiH Maximilianom Gregoriom Cernadasom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 19. decembra 2019. godine u posjetu ambasadora Republike Argentine za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Maximiliana Gregoria Cernadasa.

Zamjenik ministra Brkić ocijenio je političke odnose između dvije zemlje dobrim i prijateljskim, bez otvorenih pitanja. Ukazao je na potrebu intenziviranja privredne saradnje koja je trenutno na nedovoljnom nivou, kao i potrebu održavanja dinamike bilateralnih susreta. Također je informirao ambasadora o unutrašnjo - političkoj situaciji u BiH i aktivnostima na pristupanju evropskim i evroatlantskim integracijama.

Ambasador Cernadas izvijestio je zamjenika ministra o argentinskim predsjedničkim izborima održanim u oktobru ove godine. Izrazio je nadu da će uslijediti poboljšanje odnosa između Argentine i evropskih zemlja, osobito nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma Evropske unije i Mercosura, koji čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj.

Sagovornici su se usaglasili da bilateralna saradnja između dvije zemlje kako na političkom, tako i na polju ekonomije, posebno turizma može i treba biti unaprijeđena u predstojećem periodu. Tomu bi svakako doprinijelo i otvaranje diplomatsko-konzularnog predstavništva BiH u Južnoj Americi.