Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.2.2018 14:24
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u bilateralnoj posjeti Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi danas, 27. februara 2018. godine u bilateralnoj posjeti Crnoj Gori.
 
Posjeta ministra Crnatka Crnoj Gori je realizirana s ciljem jačanja sveukupnih bilateralnih odnosa između dvije države i unapređenja saradnje u procesu evropskih integracija.
 
Ministar Crnadak se u Podgorici sastao s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem. Na sastanku je konstatirano da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Crne Gore izuzetno dobri i prijateljski, te da je dobra dinamika susreta na visokom i najvišem nivou odraz zajedničkog nastojanja za intenzivniju saradnju. Istaknuto je da obje države smatraju odnose sa susjedima strateškim prioritetom u svojim vanjskim politikama. Također su razmijenjena su mišljenja o unutrašnjopolitičkoj situaciji u obje države budući da je ova godina izborna godina i za BiH i za Crnu Goru.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva. Istakao je zadovoljstvo posvećenošću Evropske unije evropskom putu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđena evropska budućnost Zapadnog Balkana i pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija. Informirao je da će odgovori na Upitnik EU biti uručeni predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru u Sarajevu 28. februara.
 
Ministri su se usuglasili da je saradnja između BiH i Crne Gore u procesu evropskih integracija vrlo dobra i da su institucije BiH u više navrata razmjenjivale iskustva sa institucijama Crne Gore u vezi s pitanjima koja se tiču evropskih integracija, među kojima je davanje odgovora na Upitnik Evropske komisije, te da je potpisanim Sporazumom o saradnji u procesu evropskih integracija dan novi impuls za uspješnu saradnju u ovoj oblasti.

Govoreći o ekonomskim odnosima, ministar Crnadak je istaknuo da, iako je vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje u 2017. godini bila mnogo uspješnija nego prethodnih godina, Crna Gora ipak nije među najznačajnijim vanjskotrgovinskim partnerima BiH, što, imajući u vidu dobrosusjedske odnose, ostavlja dosta prostora za napredak. Ocijenio je da limitirajući faktor u većoj ekonomskoj razmjeni i saradnji čini i nedovoljno razvijena prometna infrastruktura, te istaknuo važnost nastavka aktivnosti na prometnom povezivanju i to kroz modernizaciju puta Sarajevo - Šćepan Polјe - Podgorica i želјezničke pruge Nikšić - Čaplјina, čime bi se povećala iskoristivost luke Bar i osigurao brži izvoz roba iz Bosne i Hercegovine.

Ministri su istakli da bi za obje zemlje od velikog značaja predstavljala izgradnja Jadransko-jonske autoceste i plinovoda, te da je bi u budućnosti fokus saradnje između dvije zemlje trebao biti turizam, prehrambena industrija, građevinarstvo i energetika.
 
Ministar Crnadak se tijekom posjete Crnoj Gori sastao i sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem i predsjednikom Skupštine Crne Gore Ivanom Brajovićem.