Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.2.2018 10:07
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sa saveznom ministricom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Kneissl

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u četvrtak, 22. februara 2018. godine u Sarajevu sa saveznom ministricom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Karin Kneissl.

Nakon sastanka delegacija dvaju ministarstava vanjskih poslova, ministar Crnadak i savezna ministrica Kneissl, su održali konferenciju za medije.

Ministar Crnadak istaknuo je da je posjeta ministrice Kneissl početak nove faze odličnih odnosa saradnje Bosne i Hercegovine i Republike Austrije. Istaknuo je da dvije zemlje imaju vrlo dobre odnose i napomenuo da je 2016. godina bila godina kulture BiH i Austrije.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji, te je ministar Crnadak informisao ministricu Kneissl o realizaciji odgovora na Upitnik Evropske komisije, te da će biti predani 28. februara evropskim zvaničnicima. Rekao je da je tokom sastanka potvrđeno da Austrija ostaje snažna podrška BiH, snažan faktor koji će zagovarati brže integracije BiH i drugih zemalja opredijeljenih za to. Ministar Crnadak istaknuo je da su odnosi u regionu za BiH važan vanjskopolitički cilj, te da će BiH nastaviti ulagati velike napore kako bi se održala regionalna stabilnost jer ima ključni značaj za cijeli region.

Ministrica Kneissl istaknula je da BiH i Austrija imaju dobre bilateralne i kulturne odnose, odnose koji su veoma bliski i kontinuirano se razvijaju. Istaknula je da Austrija ima veliku bh. dijasporu što je također jedan od razloga dobrih odnosa. Napomenula je da Austrija podržava evropsku perspektivu BiH i cijelog regiona te da će se tokom predsjedavanja Austrije Vijećem Evropske unije potruditi da se konkretizuju koraci pristupanja Evropskoj uniji. Ministrica Kneissl pozvala je ministra Crnatka u uzvratnu posjetu Republici Austriji.