Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.10.2016 10:25
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak u zvaničnoj posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 12. oktobra 2016. godine u Abu Dhabiju, u okviru zvanične posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE šeikom Abdulahom bin Zayed Al Nahyanom.

U okviru razgovora o bilateralnim odnosima razmotreni su načini daljnjeg unapređenja saradnje dviju zemalja kroz potpisivanje međudržavnih sporazuma. U tom smislu ministar Crnadak je predložio konkretne aktivnosti oko usuglašavanja nekoliko sporazuma koji su različitim fazama pripreme.

Ministar Crnadak je informirao o događajima u Bosni i Hercegovini vezano za napredovanje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i provođenje reformi sa ciljem kreiranja boljeg poslovnog ambijenta. S tim u vezi pozvao je investitore i predstavnike UEA privrede da ulažu u BiH i izrazio očekivanje da će u narednom periodu doći do konkretizacije saradnje s obzirom da investitori iz UAE pokazuju interes za ulaganja u BiH. Kao posebno interesantne oblasti saradnje naveo je turizam, transportni sistem i infrastrukturu (aerodrome, koridor Vc), energetske projekte, prehrambenu industriju (meso i mesne prerađevine, prerada voća, sokova i voda), namjensku industriju, preradu drveta i drugo.

Ministar Crnadak pozvao je ministra Al Nahyana da posjeti BiH u cilju unapređenja saradnje i intenziviranja investicija iz UAE u BiH, po uzoru na postojeće projekte u regiji, poput Beograda na vodi, Air Serbia i drugih.

Ministri vanjskih poslova su konstatirali da je vidljiv trend rasta trgovinske razmijene između BiH i UAE, čemu sigurno doprinosi i učešće bh kompanija na tradicionalnom festivalu Sheik Zayed kao i redovito učešće privredne delegacije iz UAE na Sarajevo Business Forumu. S tim u vezi ministar Crnadak je pozdravio ovu praksu i pozvao predstavnike UAE da nastave sa aktivnim učešćem i u budućnosti.

Susret ministra Crnatka sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje UAE Al Nahyanom bio je prilika i za razgovore o saradnji koju dvije zemlje ostvaruju na multilateralnom planu, razmjeni mišljenja i stavova o aktuelnim globalnim temama, te razgovore o zajedničkoj borbi protiv terorizma.