Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.2.2014 17:03
Dr. Lagumdžija: Bosna i Hercegovina i Balkan ne smiju ostati nedovršena priča Evropske unije i NATO-a

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvuje na 50. Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji (Münchner Sicherheitskonferenz - MSC) koja se od 31. januara do 2. februara 2014. godine održava u Minhenu.

Na konferenciji učestvuje veliki broj šefova država i predsjednika vlada, ministara vanjskih poslova i odbrane, zvaničnika međunarodnih organizacija, te predstavnika poslovne zajednice i stručnjaka iz oblasti sigurnosti i međunarodnih odnosa. Glavne teme konferencije koja će biti zatvorena u nedelju su kriza u Siriji, pregovori o iranskom nuklearnom programu i cyber sigurnost, a razgovarat će se i o situaciji u Ukrajini, jačanju transatlantske saradnje, kao i saradnji između Amerike, Evrope i Azije te drugim pitanjima.

Dr. Lagumdžija je danas, 1. februara 2014. godine, na poziv predsjedavajućeg MSC-a ambasadora Wolfganga Ischingera, učestvovao u panel diskusiji na temu: „Izgradnja zajedničke sigurnosti u evroatlantskom regionu“ (Building Mutual Security in the Euro-Atlantic Region) u kojoj su učestvovali visoki zvaničnici i stručnjaci iz oblasti sigurnosti iz Sjedinjenih Američkih Država, zemalja centralne i istočne Evrope i baltičkih zemalja. Tokom diskusije se raspravljalo o novom konceptu izgradnje zajedničke sigurnosti u evroatlantskom regionu koji je MSC predstavio u aprilu prošle godine u vidu izvještaja pod nazivom: „Izgradnja zajedničke sigurnosti u evroatlantskom regionu – Izvještaj pripremljen za predsjednike, premijere, parlamentarce i javnost“, čijoj pripremi je prethodio dvogodišnji dijalog istaknutih političkih ličnosti i vojnih i sigurnosnih eksperata iz SAD, Rusije i Evrope. Kako je obrazloženo koncept je utemeljen na izazovima i realnosti sadašnjice, kao i nadama za bolju budućnost. Konceptom se predlaže da politički lideri uspostave kontinuirani proces dijaloga koji bi bio odobren od strane najviših vladinih nivoa, a koji bi uključivao i vojni dijalog.

Dr. Lagumdžija je tokom svog izlaganja između ostalog kazao da se Bosna i Hercegovina, kao i sve druge zemlje regiona, suočava sa svim vrstama konvencionalnih i nekonvencionalnih sigurnosnih prijetnji i izazova i ocijenio da je jedini način za prevazilaženje prepreka ove vrste integracija Bosne i Hercegovine, kao i cijelog Balkana u Evropsku uniju i NATO, ne samo radi dugoročne stabilnosti regiona, nego i cijele EU i  NATO-a.

„Bosna i Hercegovina i Balkan ne smiju ostati nedovršena priča Evropske unije i NATO-a i proces integracije naše zemlje i regiona mora biti završen projekt u smislu pune implementacije evropskih vrijednosti, gdje će naše misli o evropskim vrijednostima, postati naše riječi i naša djela. Važnost integracije BiH kao zemlje zajedničkog integriranog društva u svim njenim različitostima, a samim tim i Balkana je od mnogo veće važnosti od trenutnog tehničkog procesa koji se vodi“, istaknuo je dr. Lagumdžija.

Dr. Lagumdžija je ocijenio da je za Evropu u cjelini u interesu da nastavi sa procesom evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana s ciljem očuvanja stabilnosti i sigurnosti ovog dijela Evrope i Evrope u cjelini i istaknuo posvećenost Bosne i Hercegovine integraciji u Evropsku uniju i NATO.

„EU i NATO jesu naš cilj, ali to su prevashodno alati za naš primarni cilj, a to je da postanemo sigurna i prosperitetna zemlja koja će se interno transformirati i postati modernija i više integrirana sa svim svojim različitostima“, dodao je dr. Lagumdžija.