Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2024 20:23
Ministar Konaković sastao se sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine Velikog Vojvodstva Luksemburga Bettelom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 2. marta 2024. godine, na marginama Trećeg Antalija diplomatskog foruma, sa potpredsjednikom Vlade, ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine, ministrom za razvojnu saradnju i humanitarna pitanja Velikog Vojvodstva Luksemburga Xavierom Bettelom.

Na sastanku je konstatovano da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Luksemburga dobri i prijateljski.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Luksemburgu na podršci evropskoj perspektivi BiH kao i pomoći na projektima obuke u okviru programa tehničke pomoći za našu zemlju. Izrazio je nadu da će se ta vrijedna i korisna saradnja nastaviti, posebno imajući u vidu sveukupni napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u procesu EU integracija. Izvijestio je sagovornika da činimo sve kako bismo ispunili uslove na putu ka EU te da svi u Bosni i Hercegovini očekujemo odluku o otvaranju pregovora, što bi predstavljalo snažnu motivaciju za ubrzanje reformskih i integracijskih procesa. Potvrdio je da je u prošloj godini BiH u potpunosti uskladila svoju vanjsku politiku sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te da smo započeli pregovore o Sporazumu o saradnji s FRONTEX-om. Ministar se zahvalio Luksemburgu i na vrlo važnom doprinosu kada je riječ o NATO paketu za izgradnju odbrambenih kapaciteta za Bosnu i Hercegovinu. Izrazio je nadu da će predstavnici poslovne zajednice Luksemburga prisustvovati Sarajevo Business Forumu, koji će se održati od 21. do 23. maja 2024. godine.

Ministar Bettel je naglasio da će Luksemburg nastaviti pružati punu podršku evropskim integracijama BiH kao i provedbi reformskog procesa.

Tokom susreta razgovarano je i o ugovornim odnosima dvije zemlje te podršci kandidaturama u međunarodnim tijelima i organizacijama.