Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2024 20:15
Ministar Konaković razgovarao sa ministricom Odobescu

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković na marginama „Antalya diplomatskog foruma“  susreo se 02. marta 2024. godine sa ministricom vanjskih poslova Rumunije Luminitom Teodorom Odobescu.


Ministar Konaković i ministrica Odobescu razgovarali su o unutrašnjopolitičkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i o njenim vanjskopolitičkim ciljevima.  Ministar Konaković istakao je značaj i dobrobit koju bi donijela pozitivna martovska odluka Europskog vijeća  o otvaranju pristupnih pregovora za BiH. Naglasio je da BiH ostaje opredjeljena svojim vanjskopolitičkim ciljevima koji zahtijevaju kontinuiranu predanost unapređenju i izgradnji jakih demokratskih institucija , odbrambenih sposobnosti zemlje, sudjelovanju u  borbi protiv terorizma i ekstremizma, razvoju ekonomije i ostalih zajedničkih ciljeva Bosne i Hercegovine, zemalja Zapadnog Balkana, kao i zemalja članica EU.  


Sagovornici su zaključili da su bilateralni odnosi dvije zemlje veoma dobri, ali imajući u vidu da su one  i geografski blizu postoji dosta prostora za unapređenje svih oblika saradnje. Ministar Konaković je istakao da je potrebno sagledati mogućnosti zajedničkog djelovanja privrednih komora, organizovanje poslovnih foruma i prezentacije investicijskih potencijala, kao i dalje jačati saradnju u područjima obrazovanja, nauke, kulture, sporta i razvojnih tehnologija.