Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2024 20:08
Ministar Konaković razgovarao sa generalnom direktoricom za Europu Angelinom Eichorst

Na marginama Antalya  Diplomatskog foruma ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin  Konaković razgovarao je 02.marta 2024. godine sa generalnom direktoricom za Europu u Službi za vanjske poslove Europske unije  Angelinom Eichorst.

Ministar Konaković istakao je još jednom dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini kao istorijski korak ka napretku prema EU, ali i naglasio da je najveći cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Europskoj uniji. Ministar je naveo da je u momentu između politika napretka i nazadovanja imperativ da dobijemo kontinuiranu i snažnu političku podršku Europske unije, a ona bi spriječila  stvaranje političke praznine.

Ministar je naveo da je usklađenost Zajedničke vanjske i sigurnosne politike BiH i EU stopostotna. 

Naglasio je da Bosna i Hercegovina nepokolebljivo slijedi put prema Europskoj uniji što je vidljivo iz rezultata rada aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH , intenziviranja  saradnje sa EUROPOL-om, angažiranom saradnjom sa zemljama Zapadnog Balkana, praćenjem i radom na  regionalnim inicijativama, osnaživanjem zajedničkog ekonomskog tržišta, saradnjom u oblastima nauke, obrazovanja, kulture i sporta, a sve to u cilju jačanja i razvijanja jedinstvenog europskog identiteta.