Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.2.2024 16:11
Ministar Elmedin Konaković razgovarao sa v.d. direktora FIPA-e Markom Kubatlijom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 28. februara 2024. godine sa v.d. direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Markom Kubatlijom i njegovim saradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima saradnje na polju promocije potencijala Bosne i Hercegovine u inostranstvu i privlačenja stranih investicija.

Tom prilikom ministar Konaković je pružio podršku radu FIPA-e i istakao da će se saradnja između dvije institucije intenzivirati u narednom periodu kako bi institucije dale svoj maksimalan doprinos poboljšanju ekonomske situacije u zemlji i dobrobiti svih njenih građana. Takođe je informirao sagovornika da postoji interes za ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

V.d. direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine Kubatlija je tokom razgovora istakao da FIPA očekuje značajniju saradnju s ekonomskom diplomatijom na polju poboljšanja imidža Bosne i Hercegovine, privlačenja investicija te da je Agencija po prirodi posla orijentirana na inostranstvo, međutim da ima ograničene finansije za promotivne aktivnosti. Naglasio je da je u tom smislu vrlo važno da na ovom polju FIPA i MVP BiH zajedno rade.

Na sastanku je, između ostalog, istaknuto da nedostatak adekvatno pripremljenih projekta, spremnih za ulaganje, predstavlja problem za značajniji rast investicija, kako stranih tako i domaćih u Bosni i Hercegovini, na čemu će se više raditi u narednom periodu.