Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.2.2024 20:37
Ministar Konaković sudjelovao u radu panela “Podijeljena politika:Da li je razvoj žrtva rata”

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je 22. februara 2024. godine u radu panela “Podijeljena politika: Da li je razvoj žrtva rata”.

Tokom prve sesije “Saradnja u kontekstu sukoba” ministar Konaković je naglasio da BiH u potpunosti dijeli predanost tranziciji ka održivoj budućnosti, održivom upravljanju resursima i globalnoj te regionalnoj saradnji kako bi se ublažili potencijalni ekonomski politički i sigurnosni rizici. Takva akcija zahtijeva usklađene napore a Bosna i Hercegovina je spremna i odlučna napraviti djelotvorne  promjene koje će je usmjeriti prema održivoj budućnosti. BiH ima za cilj biti partner u naporima za prelazak na obnovljive izvore energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova i ublažavanje klimatskih promjena, te podržava sve globalne inicijative i napore za održivost i zaštitu okoliša izjavljujući i prihvatajući smjernice i preporuke Ujedinjenih naroda, kao i “Pariški sporazum o klimatskim promjenama”.

Ministar Konaković je podsjetio da se Bosna i Hercegovina pridružila Deklaraciji Emirata o otpornim prehrambenim sistemima, održivoj poljoprivredi i klimatskim mjerama tokom Summita za šefove država i vlada na COP 28 čime je poslala važnu poruku solidarnosti i zajedničke odgovornosti prema očuvanju planete.

Tokom sesije  nazvane “Gledanje naprijed: rješenja prema prosperitetu” ministar Konaković je naglasio da lekcije iz prošlosti ističu važnost prilagodljivosti i inkluzivnosti i da današnji poredak mora biti agilan na novonastale izazove i osigurati da se glasovi svih nacija ne samo čuju već i da aktivno doprinose oblikovanju zajedničke budućnosti.

Globalni izazovi zahtijevaju globalna rješenja koja uvažavaju različitosti i međusobno se poštuju.

“Da bi se nadišli globalni izazovi potrebno je imati hrabre i sposobne lider”, kazao je na panelu ministar Konaković.
Ministar Konaković je naveo da je održivi razvoj i srž politike Europske unije i njenih država članica, a pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji sveobuhvatni prioritet naše zemlje. 

Bosna i Hercegovina je predana jačanju saradnje sa regionalnim, europskim  i međunarodnim partnerima kako bi se stvorila dodatna vrijednost , nadograđujuci već plodnu saradnju sa sistemom Ujedinjenih naroda i globalnom zajednicom u cjelini.