Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.12.2023 20:11
Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastao se lordom (Tariqom) Ahmadom od Wimbledona

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 10. decembra 2023. godine, u okviru učešća na 21. Doha Forumu, sa specijalnim predstavnikom premijera za sprječavanje seksualnog nasilja u sukobima i državnim ministrom Ujedinjenog Kraljevstva za Bliski istok, sjevernu Afriku, južnu Aziju i Ujedinjene narode u Uredu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj lordom (Tariqom) Ahmadom od Wimbledona.

Na sastanku je istaknuto da Bosna i Hercegovina i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju dobre i prijateljske odnose koji se ogledaju kroz intenzivan politički dijalog i sadržajnu saradnju u brojnim oblastima.

Sagovornici su razgovarali o nizu tema od zajedničkog interesa te razmijenili mišljenja o aktuelnim geopolitičkim i ekonomskim pitanjima.

Ministar Konaković je tom prilikom naglasio da je potpora Ujedinjenog Kraljevstva reformskim i integracijskim procesima u Bosni i Hercegovini iznimno važna te da naša zemlja cijeni snažnu predanost UK kada je riječ o nastavku pružanja političke, ekonomske i sigurnosne pomoći i podrške Bosni i Hercegovini.

Lord Ahmad je ponovio neupitnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, kao i reformskom procesu naše zemlje na putu u EU. Izrazio je zahvalnost na podršci Bosne i Hercegovine inicijativi Ujedinjenog Kraljevstva „Call to Action“, koja je pokrenuta u cilju osiguranja prava i dobrobiti djece rođene nakon seksualnog nasilja u sukobu.

Na sastanku je bilo riječi i o ugovornim odnosima i o odbrambenoj saradnji. Ministar Konaković je na kraju razgovora pohvalio napore i vodstvo Lorda Ahmada od Wimbledona i UK u Globalnoj inicijativi za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima (PSVI), koju BiH u potpunosti podržava.

U bh delegaciji na sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u Državi Katar Semir Halilović.