Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.10.2023 16:09
Zamjenik ministra vanjskih poslova mr. sc. Josip Brkić sastao se sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Françoisa Delmasom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Francuske u BiH Françoisa Delmasa.

U fokusu razgovora zamjenika ministra Brkića i ambasadora Delmasa bili su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, reformski procesi i napredak BiH na euroatlantskom putu naše zemlje.

Tom prilikom izraženo je zadovoljstvo veoma dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Francuske te iskazan interes za kontinuirani razvoj saradnje u svim oblastima.

Zamjenik ministra Brkić istaknuo je važnu ulogu i podršku Republike Francuske na evropskom putu BiH i ulozi francuskih vlasti u jačanju ključnih segmenata evropskih normi i praksi. Informisao je sagovornika o reformskim procesima i provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije te zakonima koji bi se u parlamentarnoj proceduri trebali naći do kraja mjeseca. Ocijenio je da bi pozitivna odluka Vijeća EU o otvaranju pristupnih pregovora s BiH do kraja godine predstavljala ne samo značajnu prekretnicu na našem putu ka članstvu u EU, već bi, prije svega, pomogla u stabilizaciji odnosa i prilika u BiH.

Ambasador Delmas je tokom susreta istaknuo da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć i podršku našoj zemlji u svim područjima, posebno kada su u pitanju evropske integracije i reformski proces. Izvijestio je da je Francuska već poslala tehničkog stručnjaka u našu zemlju, koji će pomoći u provedbi prioritetnih zadataka na evropskom putu BiH. Ocijenio je važnim povećani interes i angažman Francuske u regiji, a u kontekstu približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kao i imenovanje posebnog izaslanika za Zapadni Balkan Renea Trokaza.

Na sastanku je razgovarano i o procesu potpisivanja Sporazuma o osnivanju i djelovanju Francuske razvojne agencije (AFD), u cilju unapređenja ekonomske saradnje dviju zemalja.