Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.10.2023 16:02
Ministar Konaković primio u nastupne posjete novoimenovane ambasadore Irana, Švedske i Katara

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je danas 25.oktobra 2023. godine u nastupnu posjetu primio novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Abuzara Ebrahimi Torkamana.

Ministar Konaković je ambasadoru Torkamanu poželio dobrodošlicu. Ambasador Torkaman je istakao da Iran Bosnu i Hercegovinu smatra tradicionalnim prijateljem, a da svoju vanjskopolitičku startegiju zasniva na podršci u budućoj saradnji i razmjeni znanja, tehnologija, saradnji u oblasti kulture , obrazovanja, turizma i privrede što će dovesti do daljnjeg unaprjeđenja odnosa dvije prijateljske države.

U nastupnoj posjeti kod ministra Konakovića bila je danas i novoimenovana ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Helena Lagerloef.

Tokom sastanka obostrano su potvrđeni tradicionalno dobri i prijateljski bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske te želja za njihovim daljnjim unaprjeđenjem. Ministar Konaković je izrazio zahvalnost Švedskoj na podršci europskom putu naše zemlje, održivom razvoju te na podršci koju Švedska pruža Bosni i Hercegovini kroz Strategiju razvojne saradnje sa Zapadnim Balkanom. Ambasadorica Lagerlöf je istakla da su snažne veze i odlična saradnja između Bosne i Hercegovine i Švedske od izuzetne važnosti za obje zemlje, s obzirom na veliki broj građana koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine a žive i rade u Kraljevini Švedskoj.


Ministar Konaković primio je u nastupnu posjetu 25. oktobra 2023. godine i novoimenovanog ambasadora Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaala Ali Mohammada Abdullaha Al-Attiyaha.

Ministar Konaković je poželio ambasadoru Države Katar srdačnu dobrodošlicu i uspješnu diplomatsku misiju u Bosni i Hercegovini. Sagovornici su istakli da su bilateralni odnosi dvije države dobri, prijateljski i bez otvorenih  pitanja te izrazili nadu da će buduća saradnja nastaviti da se razvija iz svih oblasti koje su značajne za obje zemlje.