Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.10.2023 16:27
Ministar Elmedin Konaković učestvovao na ministarskom sastanku u okviru 12. Godišnjeg foruma Strategije EU za Dunavsku regiju (EUSDR) u Brdu kod Kranja

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvovao je u utorak, 24. oktobra 2023. godine, na ministarskom sastanku u okviru 12. Godišnjeg foruma Strategije Evropske unije za dunavsku regiju (EUSDR), koji se pod predsjedavanjem Republike Slovenije održao u Brdu kod Kranja.

Uz moto EUSDR Ulazak u deceniju budućnosti, na ovogodišnjem Forumu je, između ostalog, bilo riječi o proširenju EU, podršci Programa dunavske regije zemljama pristupnicama, oporavku Ukrajine, energetskim i saobraćajnim izazovima regije te uključivanju mladih u EUSDR i zanimanjima koja će biti potrebna u budućnosti.

U svom obraćanju tokom ministarskog sastanka ministar Konaković je naglasio da se hitno mora pronaći način za daljnje jačanje međusobne saradnje, solidarnosti i jedinstva za dobrobit cijele regije u ovom izazovnom geopolitičkom trenutku. Ocijenio je da je rat u Ukrajini doveo do novog zamaha u procesu proširenja EU. Istaknuo je da bi eventualna odluka o početku pregovora o članstvu BiH u Evropskoj uniji do kraja godine značila snažnu podršku evropskim snagama u našoj zemlji. Naglasio je da BiH s nadom čeka na dvije važne odluke. Prva je ekonomska, u vezi s velikim paketom pomoći za Zapadni Balkan, koja bi imala značajan utjecaj na razvoj bh ekonomije i kreiranje novih radnih mjesta, dok je druga odluka o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom. Poručio je da Zapadni Balkan što prije treba biti integriran u veliku evropsku porodicu.
Na ministarskom sastanku usvojena je Zajednička izjava o provedbi Strategije, u kojoj je ocijenjen dosadašnji rad i napor članica EUSDR te je potvrđen politički angažman i nastavak napora za jačanje saradnje u okviru EUSDR.

Ministar Konaković učestvovao je potom, u okviru 12. Godišnjeg foruma, i na panelu na visokom nivou na kojem se razgovaralo o novom zamahu procesa proširenja EU i ulozi makroregionalne saradnje i procesa proširenja EU. Ministar se u svom obraćanju posebno osvrnuo na proces proširenja EU te odlazak mladih. Upozorio je da je stotine hiljada mladih i kvalificiranih ljudi bez perspektive kod kuće, uglavnom one evropske, napustilo Zapadni Balkan posljednjih godina te da će se učinci ovog negativnog trenda osjetiti u narednim decenijama. Naglasio je da bi ubrzanje procesa eurointegracija moglo usporiti odljev mozgova i ublažiti njegove dugoročne negativne učinke, dajući svjetliju perspektivu mladoj generaciji.

Na marginama Foruma ministar Konaković je tokom susreta sa ministricom za evropske integracije Republike Srbije Tanjom Miščević razmijenio mišljenja o regionalnoj saradnji i odnosu EU prema Zapadnom Balkanu.

Strategija EU za Dunavsku regiju je makroregionalna strategija EU koju čini 14 država: Austrija, Bugarska, Češka Republika, Hrvatska, Njemačka (Baden Württemberg, Bavarska), Mađarska, Slovačka Republika, Slovenija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Moldavija, Crna Gora, Srbija i Ukrajina.