Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.10.2023 15:57
Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković sastao se sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Françoisa Delmasom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je 20. oktobra 2023. godine sa ambasadorom Republike Francuske u BiH Françoisa Delmasom.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Francuske, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, reformskim procesima i napretku BiH na putu u EU.

Ministar Konaković izrazio je zahvalnost Francuskoj na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi BiH kao i pomoći našoj zemlji u svim područjima. Upoznao je sagovornika s radom i napretkom aktuelnog Vijeća ministara BiH tokom proteklih osam mjeseci, kada je riječ o reformskim procesima i provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina uspjeti iskoristiti trenutak te što prije otvoriti pregovore o članstvu u EU kako bi napravila iskorak ka boljem funkcionisanju države i ojačala evropsku perspektivu zemlje.

Ambasador Delmas je tokom susreta istaknuo da je Francuska opredijeljena za daljnju pomoć Bosni i Hercegovini, posebno kada su u pitanju evropske integracije te naglasio da je Francuska već poslala eksperta koji će pomoći našoj zemlji u provedbi prioritetnih zadataka na putu BiH u EU.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dobrim bilateralnim odnosima dvije zemlje te naglasili da postoji prostor za unapređenje, posebno ekonomske saradnje.

Pružena je podrška procesu potpisivanja Sporazuma o osnivanju i djelovanju Francuske razvojne agencije (AFD) u cilju intenziviranja i proširenja privredne i finansijske saradnje dviju zemalja.