Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.9.2020 15:14
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Slovenije Zoricu Bukinac

Ministrica Turković i ambasadorica Bukinac razgovarale su 8. septembra 2020. godine o bilateralnim odnosima dvije zemlje, europskom i euroatlantskom putu BiH, ekonomskim prilikama i posljedicama po ekonomiju koje je izazvala pandemija virusa COVID-19.

Sagovornice su se usaglasile da su odnosi između BiH i Slovenije vrlo dobri i prijateljski i da ima prostora za njihov dalji napredak. Pozdravljena je činjenica da ekonomska razmjena između dvije zemlje uprkos krizi uzrokovanoj pandemijom nije smanjena.

Ministrica Turković je zahvalila Sloveniji na pomoći koju je uputila BiH za prevladavanje posljedica izazvanih pandemijom, naglasivši da je pomoć u našu zemlju stigla u početku, kada je bila najpotrebnija. Iskazala je interes BiH za potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma i Ugovora o saradnji za oblast mladih između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije.

Ministrica je informirala ambasadoricu o unutrašnjopolitičkoj situaciji u BiH, postignutom političkom dogovoru u vezi izbora u Mostaru i predstojećim lokalnim izborima. Što se tiče puta Bosne i Hercegovine ka EU, ministrica je naglasila da BiH ostaje posvećena svojim obavezama i da ostaje fokus na 14 utvrđenih prioriteta. Poručila je da članstvo u EU ostaje strateški vanjskopolitički cilj BiH, te je izrazila nadu da će ti napori biti prepoznati.

Ambasadorica Bukinac je ponovila podršku i solidarnost svoje zemlje europskim i reformskim procesima u našoj zemlji. Naglasila je da Slovenija ostaje na istom strateškom smjeru kada je u pitanju odnos prema zapadnom Balkanu. Izrazila je nadu da će u Briselu prepoznati napore i napredak BiH u ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja.

Sagovornice su razgovarale i o situaciji u regiji, sporazumu između Srbije i Kosova, slobodnom putovanju u regiji, sporazumu o sukcesiji i drugim temama.