Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
13.5.2016 11:37
Bilateralni sastanci ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igora Crnatka na marginama prvog Foruma EUSAIR u Dubrovniku

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je u radu prvog Foruma Strategije Evropske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), koji se u organizaciji Evropske komisije i Vlade Republike Hrvatske održava u Dubrovniku 12. i 13. maja 2016. godine.

Ministar Crnadak je jučer, 12. maja 2016 godine, tokom trajanja Foruma, imao odvojene susrete sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Mirom Kovačem i ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom.

Tokom sastanka sa ministrom Kovačem konstatirani su dobri bilateralni odnosi između BiH i Hrvatske i oba ministra su izrazila želju za daljim unapređenjem odnosa. Ministri su razgovarali o Ugovoru o evropskom partnerstvu između BiH i Hrvatske koji je u završnoj fazi, te je dogovoreno da će biti potpisan tokom uzvratne posjete ministra Crnatka Zagrebu.

Ministri su razgovarali o procesu evropskih integracija BiH i provođenju Reformske agende, sa posebnim osvrtom na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno na činjenicu da će se proces prilagođavanja uskoro završiti.

Ministri Crnadak i Kovač su razgovarali o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH koja će se održati do kraja godine i bit će još jedna potvrda spremnosti za unapređenje odnosa dvije zemlje. Ministri su zaključili da je potrebno da bude ne samo formalnog karaktera, nego da rezultira konkretnim pomacima kada su u pitanju određeni zajednički projekti i pojedina otvorena pitanja, poput: izgradnje Pelješkog mosta, mostova u Gradišci i Svilaju, pitanje nuklearnog odlagališta Trgovska gora, kao i pitanje graničnih prelaza Novi Grad i Maljevac.

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima u okviru Centralnoevropske inicijative kojom ove godine predsjedava BiH, a ministar Kovač je potvrdio svoj dolazak na ministarski sastanak CEI 16. juna 2016. godine u Banjaluci.

Ministar Crnadak je na sastanku sa ministrom Erjavecom izrazio uvjerenje da će se dosadašnja dobrosusjedska i uspješna bilateralna saradnja između Slovenije i BiH, u svim aspektima, nastaviti i dalje izgrađivati i jačati. Razgovarano je o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u pitanju povrata stare devizne štednje Ljubljanske banke, pri čemu je ministar Crnadak naglasio da je rješavanje ovog pitanja od posebnog interesa za Bosnu i Hercegovinu jer se odnosi na stotine hiljada njenih građana.