Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.4.2016 9:17
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na globalnom sigurnosnom forumu GLOBSEC 2016 u Bratislavi

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvuje na globalnom sigurnosnom forumu GLOBSEC 2016 koji se od 15. do 17. aprila 2016. godine održava u Bratislavi (Slovačka Republika). Na marginama foruma ministar Crnadak će održati i brojne  brojne bilateralne sastanke među kojima sa ministrom vanjskih poslova Republike Litvanije Linasom Linkevičiusom i ministricom odbrane Republike Gruzije Tinatin Khidasheli.

Ministar Crnadak je učestvovao na sesiji pod nazivom "Zapadni Balkan usred migracijske krize: Potreba za novim strateškim pristupom" koja je održana 15. aprila 2016. godine u večernjim satima. Na sesiji su učestvovali i član Europskog parlamenta Eduard Kukan, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Darja Bavdaž Kuret, zamjenik državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Szabolcs Takács i pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Srbije Branimir Filipović.
    
Ministar Crnadak je govorio o političkoj situaciji u BiH, stabilnosti u regionu i očekivanjima koje zemlje Zapadnog Balkana imaju od Evropske unije u 2016. godini, te o izbjegličkoj krizi i njenom utjecaju na zemlje regiona.

Ministar Crnadak je istakao da u BiH postoji opšti konsenzus između sva tri konstitutivna naroda i u oba entiteta oko provođenja reformi i evropskih integracija. Ministar je naglasio da je reakcija zemalja Evropske unije nakon podnošenja aplikacije za članstvo BiH u EU 15. februara 2016. godine pozitivna, te da očekuje da će se nakon postizanja napretka u provođenju reformske agende i u procesu prilagođavanja SSP-a, integracioni proces nastaviti intenzivnije. Ministar je također rekao da je podnošenje aplikacije za članstvo u EU rezultat dosadašnjih napora u proveđenju reformi u BiH. U tom smislu veliku podršku BiH predstavlja novi pristup EU koji potpuno uvažava ustavnu strukturu BiH, ulogu Republike Srpske i Federacije BiH, kao i nižih nivoa vlasti.

Ministar Crnadak je naglasio da je regionalna saradnja jedan od prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine, budući da, ukoliko je uspješna, regionalna saradnja doprinosi stvaranju stabilnog i sigurnog okruženja. Ona je jedan od osnovnih preduslova privrednog razvoja i vrlo dobra priprema za buduće djelovanje unutar Evropske unije. Bosna i Hercegovina ima aktivan pristup i angažman u regionalnim inicijativama. Dodao je da su zemlje regiona prepoznale izazove današnjice i da poduzimaju zajedničke napore za njihovo rješavanje. Bosna i Hercegovina i zemlje regiona su također aktivne i u panevropskom diskursu, saradnjom kroz organizacije kao što su OSCE i Vijeće Evrope.

Ministar Crnadak je istakao veliki značaj Berlinskog procesa i Connectivity Agende za sve zemlje Zapadnog Balkana, koje su provedbu projekata u području energetike i infrastrukture smjestile na sami vrh prioriteta.
Ministar Crnadak se danas, 16. aprila na marginama GLOBSEC foruma sastao sa američkim senatorom Christopherom Murphyjem sa kojim je razgovarao o situaciji u BiH i na Zapadnom Balkanu.

Učešće na forumu ministar Crnadak nastavlja sastancima sa ministrom vanjskih poslova Republike Litvanije Linasom Linkevičiusom, ministricom odbrane Republike Gruzije Tinatin Khidasheli, političkim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Izraela Alon Ushpizom i drugim visokim zvaničnicima.