Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.2.2016 10:51
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 8. februara 2016. godine u Sarajevu sa saveznim ministrom za Evropu, integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom.

Primarna tema razgovora u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine bile su evropske integracije BiH. Ministar Crnadak je istaknuo značaj predstojeće predaje aplikacije za članstvo BiH u Evropskoj uniji i podrške zemalja članica predmetnim nastojanjima, te od ministra Kurza zatražio da Republika Austrija nastavi sa politikom pružanja snažne podrške Bosni i Hercegovini.

Susret je ujedno i dio planiranih aktivnosti ministra Crnatka da se u narednom periodu sastane sa što većim brojem ministara vanjskih poslova zemalja članica EU, čime bi se aplikaciji za članstvo BiH u EU osigurala afirmativna podrška partnera iz EU.

Ministar Crnadak i ministar Kurz su pored analize dobrih političkih odnosa između dvije zemlje, tematizirali i daljnji rast privredne saradnje. U toku razgovora naglašena je i činjenica da je Republika Austrija kontinuirano najveći direktni investitor u BiH.

Dva ministra su izrazila zadovoljstvo zbog početka realizacije veoma značajnog projekta kulturne razmjene između BiH i Austrije, pod nazivom Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016, koja će danas, uz prisustvo dvaju ministara vanjskih poslova, biti svečano otvorena u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da će održavanje velikog broja različitih kulturnih događaja, bosanskohercegovačkih u Austriji i austrijskih u BiH, pod motom „Da se (bolje) upoznamo", dati snažan doprinos daljnjem razvoju odnosa dvije zemlje koje vežu snažne historijske, privredne, kulturne i druge veze.