Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.2.2016 11:47
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova SEECP-a u Sofiji i u okviru zvanične posjete Republici Bugarskoj se susreo sa bugarskim ministrom vanjskih poslova Danielom Mitovim

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Drugom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji je 2. februara 2016. godine održan u Sofiji u okviru predsjedavanja Republike Bugarske SEECP-om.

Ministar Crnadak se učesnicima konferencije obratio tokom plenarnog zasjedanja. Tom prilikom je istaknuo značaj SEECP-a, regionalne inicijative koja proslavlja dvadesetu godišnjicu postojanja, te uopće regionalne saradnje za međunarodno unapređenje odnosa i proces evropskih integracija zemalja aspirantica za članstvo u Evropskoj uniji.

Posebno je naglasio opredijeljenost Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i s tim u vezi istaknuo da našu zemlju iskreno raduje svaki napredak i uspjeh koji pojedinačno ostvaruju države članice SEECP-a u procesu evropskih integracija.

Ministar Crnadak je izrazio očekivanje snažne podrške Bosni i Hercegovini u narednom periodu, naročito predaji aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji i dobivanju statusa zemlje kandidata za članstvo u EU. Ministar je posebno istaknuo da očekuje podršku zemalja članica SEECP-a i drugih regionalnih inicijativa u kojima Bosna i Hercegovina dugi niz godina aktivno učestvuje.

Ministar se tokom obraćanja osvrnuo i na aktuelnu izbjegličku krizu i problem terorizma. Između ostalog je ocijenio da Evropa mora imati vanredno razumijevanje za izbjeglice i pružiti pomoć ljudima koji spašavaju svoje živote, te da svi zajedno moraju ostati dosljedni ideji ujedinjene Evrope i njenim proklamovanim ciljevima.

Osim toga, ministar Crnadak je podsjetio da je Bosna i Hercegovina članica međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma koju čini više od 80 država svijeta i naglasio da će kao takva nastaviti da igra aktivnu ulogu, uz izraženo očekivanje da će i zemlje SEECP-a dati svoj puni doprinos borbi protiv terorizma.

Ministar Crnadak se sinoć, u okviru zvanične posjete Republici Bugarskoj, sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Danielom Mitovim. Ministri Crnadak i Mitov saglasili su se da su bilateralni odnosi dviju zemalja izuzetno dobri, te da težište zajedničkih aktivnosti u narednom periodu treba biti na razvoju ekonomskih odnosa.

Dogovoreno je da aktivnosti na pripremi Biznis foruma budu nastavljene, uz učešće velikog broja kompanija iz Bosne i Hercegovine i Bugarske. Ministri su izrazili opredijeljenost da se u narednom periodu posebna pažnja obrati na stvaranje povoljne klime za investiranje i intenziviranje trgovinske razmjene. Jedan od prioriteta biće također i usvajanje Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Tokom razgovora, ministar Mitov je potvrdio snažnu podršku Bugarske evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Zapadnog Balkana, te je pozdravio podnošenje aplikacije za članstvo BiH u EU.

U nastavku posjete ministar Crnadak će se danas sastati i sa predsjednicom Parlamenta Republike Bugarske Ceckom Cačevom.

Video materijal je dostupan putem linkova:
http://we.tl/VU1tp9RzFu (SEECP)
http://we.tl/PSPjXPggZF  (Crnadak - Mitov).