Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.1.2016 12:52
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se u Beču sastao sa saveznim ministrom za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom i prisustvovao prijemu upriličenom povodom početka Godine kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sinoć, 27. januara 2016. godine u Beču sa saveznim ministrom za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije Sebastianom Kurzom.

Ministar Crnadak i ministar Kurz su tokom susreta pozdravili dobre političke odnose i saradnju Bosne i Hercegovine i Austrije, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu. Posebno su pozdravili konstantan razvoj saradnje u oblasti ekonomije i obimnu kulturnu saradnju dvije zemlje, te napredak koji BiH ostvaruje u okviru procesa evropskih integracija, pri čemu se ministar Crnadak zahvalio na podršci koju Austrija pruža našoj zemlji.

Ministar Crnadak je posebno pozdravio odluku Saveznog ministarstva za Evropu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije o izboru Bosne i Hercegovine za zemlju partnera u okviru međunarodne kulturne saradnje u 2016. godini.

Nakon sastanka ministar Crnadak je prisustvovao prijemu kojim je u Beču svečano obilježen početak projekta kulturne razmjene „Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016“, u okviru kojeg će u dvjema zemljama biti održan veliki broj različitih kulturnih događaja.

Ministar Crnadak se obratio prisutnim zvanicama i tom prilikom ukazao na historijske, kulturne i druge veze Bosne i Hercegovine i Austrije i njihovih naroda, te na značaj održavanja Godine kulture. Između ostalog je podsjetio da je veliki broj građana BiH trajno ili privremeno nastanjen u Austriji, kao i da nemali broj građana Austrije živi i radi u BiH.

„Sve navedeno, kao i niz drugih primjera političke, infrastrukturne, humanitarne i kulturne saradnje između dvije zemlje, za čije bi navođenje trebalo mnogo vremena i mnogo više prostora, dokaz su da projekat „Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016“ ne predstavlja samo priliku za prezentaciju i uzajamno upoznavanje naših kulturnih vrijednosti, nego i potrebu da se pokaže i dokaže raznolikost i bogatstvo naše dosadašnje kulturne saradnje, te izgrade prilike u kojima ćemo jedni druge još bolje upoznavati i jedni drugima biti novi izvor inspiracija“ kazao je ministar Crnadak.

Prijemu u bečkoj Muzejskoj četvrti (MuseumsQuartier), čiji je domaćin bio ministar Kurz, prisustvovalo je oko 300 zvanica, predstavnika političkog, javnog i kulturnog života Austrije, bosanskohercegovačke dijaspore i predstavnika diplomatskog kora u Austriji. Na prijemu je predstavljena zvanična brošura Godine kulture.

„Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016“ će zvanično biti otvorena 8. februara 2016. godine na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz prisustvo ministara vanjskih poslova BiH i Austrije.

Video materijal je dostupan putem linka: http://5.153.24.46/čgssmedia/miroslav/BiH/