Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.10.2015 16:29
U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održane stručne konsultacije sa ekspertnim timom NATO štaba iz Brisela

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je 7. oktobra 2015. godine bilo domaćin i organizator stručnih konsultacija eksperata iz BiH sa ekspertnim timom NATO štaba iz Brisela. Ekspertni tim NATO štaba boravi u BiH povodu finalne procjene stepena implementiranja Individualnog partnerskog akcijskog plana (IPAP) za BiH za period 2014. – septembar 2015. godina.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić obratio se učesnicima skupa izražavajući zadovoljstvo velikim brojem prisutnih. Naglasio je da je veliki interes pokazatelj uključenosti svih institucija BiH u NATO integracijski proces i dokaz našeg razumijevanja da u NATO ne ulazi samo MVP BiH ili Ministarstvo odbrane nego čitava država. Naglasio je da od sadržaja Finalne procjene u mnogome zavisi sveukupno poimanje  BiH u NATO-u, kao i pozicija BiH pred vrlo važan ministarski sastanak NATO-a u decembru o.g. i naredni NATO Samit u junu 2016. godine.

Nakon posjete BiH, ekspertni tim NATO štaba će izraditi procjenu implementacije IPAP-a, koji je svojevrstan pandan Izvještaju o napretku koji EU kreira unutar EU integracijskog procesa.

Na sastanku je bilo oko 70 učesnika koji se bave pitanjima NATO-a iz svih državnih institucija BiH.

Nastavak stručnih konzultacija predviđen je za sutra, 8. oktobra 2015. godine u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.