Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
14.4.2015 9:47
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa predsjednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 14. aprila 2015. godine u Beogradu, tokom posjete Republici Srbiji, sa predsjednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem i prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

Tokom odvojenih susreta predsjednik Nikolić i ministar Dačić su ministru Crnadku čestitali na imenovanju i stupanju na dužnost i izrazili zadovoljstvo jer je Srbija prva zemlja koju novoimenovani ministar vanjskih poslova BiH posjećuje.

Ministar Crnadak se zahvalio predsjedniku Nikoliću i ministru Dačiću i naglasio da su unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije kao i razvoj dobrosusjedskih odnosa u regionu među vanjskopolitičkim prioritetima BiH.

Tokom razgovora je ocijenjeno da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije dobri sa značajnim prostorom za njihov daljnji razvoj i istovremeno veoma važni za sveukupnu atmosferu u regionu i njegovo pozicioniranje kao sigurnog i privlačnog prostora za strana ulaganja.

Pozdravljeni su u prethodnom periodu ostvareni susreti na najvišem i visokom nivou i ocijenjeno da intenzitet razmjene posjeta treba da bude i veći. U tom kontekstu ministar Crnadak je izrazio očekivanje da će predsjednik Nikolić, kao i ministar Dačić, uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu, te je obostrano izražen interes za održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Jačanje ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije je okarakterizirano kao jedna od najvažnijih tema međudržavnih razgovora na svim nivoima i tom prilikom ukazano na mogućnosti koje u toj oblasti pružaju potpisani međudržavni sporazumi.

Ministar Crnadak i ministar Dačić, koji je i predsjedavajući Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), su tokom razgovora posebno naglasili značaj predstojećeg predsjedavanja BiH Vijećem Evrope i aktuelnog predsjedavanja Srbije OSCE-om. Pozdravili su predstavljene prioritete dvaju predsjedavanja kao i dogovor da dvije zemlje organiziraju zajednički politički događaj bh. predsjedavanja Vijećem Evrope i predsjedavanja Srbije OSCE-om i u tom smislu pozdravili saradnju dvije zemlje.

Tokom susreta su razmijenjene i informacije o trenutnim političkim prilikama u Bosni i Hercegovini i Srbiji kao i napretku koji dvije zemlje ostvaruju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Obostrano je izražena spremnost za nastavak saradnje i međusobno pružanje podrške na putu evropskih integracija. U tom kontekstu izraženo je i očekivanje da će Sporazum o saradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji u skorije vrijeme biti zaključen.

Posebno je istaknut značaj zajedničkih projekata infrastrukturnog povezivanja dvije zemlje i regiona u kontekstu Berlinskog procesa.