Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.4.2015 14:58
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se 7. aprila 2015. godine u Sarajevu sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih i evropskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom.

Ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo zbog posjete ministra Reyndersa Bosni i Hercegovini, koji je sa druge strane ministru Crnadku čestitao na imenovanju i stupanju na dužnost ministra vanjskih poslova BiH.

Glavne teme razgovora bile su bilateralni odnosi i saradnja Bosne i Hercegovine i Belgije, predstojeće predsjedavanje BiH Vijećem Evrope i evropske integracije BiH u svjetlu incijative Evropske unije.

Ministri Crnadak i Reynders su se saglasili u ocjeni da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja te izrazili opredijeljenost za njihovo daljnje unapređenje na svim poljima, a naročito u oblasti ekonomije. S ciljem jačanja ekonomske i trgovinske saradnje dvije zemlje na sastanku je dogovoreno da se zajednički organizira Poslovni forum BiH – Belgija, koji bi bio održan u jesen ove godine.

U kontekstu bilateralnih odnosa i evropskih integracija BiH dogovoreno je da Belgija pruži pomoć Bosni i Hercegovini kada je upitanju uspostavljanje mehanizma koordinacije, s obzirom na sličnost državnog sistema i odgovarajuća belgijska iskustva.

Također, ministri Crnadak i Reynders su se dogovorili da belgijska strana u BiH uputi predstavnike koji će bosanskohercegovačkim kolegama prenijeti iskustva stečena tokom tekućeg belgijskog predsjedavanja Vijećem Evrope, a u cilju što uspješnijeg predsjedavanja BiH.

Ministar Crnadak je izrazio zahvalnost belgijskoj strani na izraženoj spremnosti za razmjenu iskustava i pružanje podrške BiH te istaknuo da je predstojeće predsjedavanje Vijećem Evrope velika prilika za Bosnu i Hercegovinu da pokaže da je ozbiljan igrač na međunarodnoj sceni i ubrza svoje napredovanje na putu ka članstvu u EU.

Ministar Reynders je sa svoje strane, kada je u pitanju predsjedavanje Vijećem Evrope, posebno naglasio značaj implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Tokom razgovora o procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji posebno je istaknut značaj što skorijeg usvajanja programa reformskih mjera i početka njegovog provođenja, na što su se politički lideri i institucije BiH obavezale usvajanjem zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa evropskih integracija.

Ministar Reynders je tom prilikom posebno naglasio značaj uspostavljanja sistema monitoringa procesa provođenja reformi od strane Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Tokom sastanka pozdravljena je i veoma dobra saradnja koju Bosna i Hercegovina i Belgija ostvaraju kada je u pitanju razmjena informacija u borbi protiv terorizma.