Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.2.2015 10:43
Dr Lagumdžija učestvuje na Samitu Bijele kuće za borbu protiv nasilnog ekstremizma (CVE)

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija učestvuje, na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johna F. Kerrya, na Samitu Bijele kuće za borbu protiv nasilnog ekstremizma (White House Countering Violent Extremism – CVE) koji se od 17. do 19. februara 2015. godine održava u Washingtonu.

U okviru trodnevnog Samita bit će održano nekoliko odvojenih događaja na visokom i ekspertnom nivou. Dr Lagumdžija će 19. februara 2015. godine u State Departmentu učestvovati na ministarskom sastanku Samita na kojem će imati obraćanje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama.

Na sastanku će učestvovati ministri iz više od 60 država, viši zvaničnici Ujedinjenih naroda uključujući i generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, kao i čelni ljudi drugih multilateralnih organizacija te predstavnici privatnog sektora i civilnog društva.

U okviru ministarskog sastanka bit će održano nekoliko panel sesija, a uvodno obraćanje na prvoj od njih održat će državni sekretar Kerry. Dr Lagumdžija će  učestvovati u diskusiji na temu suočavanja sa društvenom, ekonomskom i političkom marginalizacijom, uključujući integraciju manjinskih zajednica, koja će biti održana u okviru panela na temu kreiranja efikasnih politika i programa za izgradnju sigurnijih i otpornijih zajednica koje odbacuju i osuđuju nasilni ekstremizam.

Samit se održava nakon što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u septembru 2014. godine, na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, uputio poziv na akciju svim zemljama da unutar svojih granica i regiona učine više po pitanju suočavanja sa nasilnim ekstremizmom, te usvajanja Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2178 koja od svih država zahtijeva da poduzmu konkretne korake u suočavanju sa izazovom koji predstavljaju strani teroristički borci (FTF) i, u tom kontekstu, ohrabruje države da razviju pristup za borbu protiv nasilnog ekstremizma koji je više orijentiran na zajednice.

Samit u Washingtonu na jednom mjestu okuplja ključne sudionike - predstavnike državnih i lokalnih vlada, privatnog sektora i civilnog društva, uključujući vjerske i lidere mladih, sa ciljem sagledavanja napretka ostvarenog u odnosu na septembar 2014. godine i usvajanja plana djelovanja za suočavanje sa fenomenom ekstremnog ekstremizma.

Samit Bijele kuće za borbu protiv nasilnog ekstremizma predstavlja i priliku za susrete sa drugim zvaničnicima i razmjenu mišljenja i stavova o različitim pitanjima.