Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.2.2015 10:20
Dr Lagumdžija na Konferenciji Generalne skupštine UN-a u New Yorku: Mi gradimo infrastrukturu, infrastruktura gradi nas

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija učestvovao je na Konferenciji na visokom nivou Generalne skupštine Ujedinjenih naroda gdje je predsjedavao plenarnom sesijom na temu: „Infrastrukturni razvoj u post-2015 razvojnom programu i Partnerstvo za realizaciju Održivih razvojnih ciljeva (SDGs)“. Uvodničari su bili predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, Evropske investicione banke, Afričke razvojne banke i specijaliziranih UN organizacija.

Kao predsjedavajući sesije dr Lagumdžija je istaknuo značaj javnog i privatnog partnerstva kada je riječ o infrastrukturnim projektima, kao i potrebu većih investicija u segmentu infrastrukture kako bi se ispunili ciljevi razvojnih programa nakon 2015. godine.

Efikasnost i bolja koordinacija međunarodnih finansijskih institucija i drugih aktera su ključni elementi u ostvarivanju razvojnih ciljeva. Iskustva iz Bosne i Hercegovine i regiona pokazuju da u saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama ključnu ulogu igra kvalitet projekata i njihovo upravljanje od strane domaćih snaga. U takvim slučajevima finansijska podrška se uvijek uspije naći.

Sve države moraju imati, prije svega, kvalitetne ljude koji upravljaju projektima i potom biti spremne da daju podršku različitim modelima javno-privatnog partnerstva u kojem će se jačati domaći kapaciteti uz privlačenje stranog kapitala i tehnologije. Infrastrukturni projekti moraju prelaziti granice pojedinih država i tako predstavljaju ne samo građevinski nego i ekonomski i društveni razvoj u cjelini.

“Nikada više nije važilo pravilo: Mi gradimo infrastrukturu, infrastruktura gradi nas”, istaknuo je dr Lagumdžija.

Govoreći o primjerima infrastrukturnih projekata i njihovom finansiranju dr Lagumdžija je istaknuo primjer dobre regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana, koja kroz novi pristup Evropske unije u narednom periodu za projekte regionale saradnje, posebno u oblasti infrastrukture, može rezultirati sa dodatnih 11 milijardi eura investicija.  

Ovom prilikom, dr Lagumdžija je između ostalih razgovarao i sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a Samom K. Kutesom i zamjenikom generalnog sekretara UN-a Janom Eliassonom.

Tematska konferencija predstavlja i pripremu za održavanje Treće međunarodne konferencije o finansiranju razvoja u julu 2015. godine u Adis Abebi i Samita u septembru mjesecu tokom 70. zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, kojom prilikom će se utvrditi razvojni prioriteti svijeta u narednih petnaest godina.