Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
23.10.2014 16:05
Dr. Lagumdžija na konferenciji ministara vanjskih poslova i ekonomije Zapadnog Balkana u Beogradu: U januaru mora startati implementacija regionalnih razvojnih projekata

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija učestvovao je na konferenciji ministara vanjskih poslova i ekonomije/finansija zemalja Zapadnog Balkana (WB6) i predstavnika Evropske unije i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) koja je o temi „Ekonomsko upravljanje i povezivanje“ održana 23. oktobra 2014. godine u Beogradu.

Konferencija u Beogradu održana je nakon Konferencije o Zapadnom Balkanu koja je u avgustu ove godine održana u Berlinu pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel i sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana kojemu je domaćin bio dr. Lagumdžija, a koji je održan prošlog mjeseca na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

U okviru konferencije, održane su posebne sesije o temama: „Bolje ekonomsko upravljanje kroz programe nacionalnih ekonomskih reformi“ i „Bolje povezivanje unutar regiona i sa Evropskom unijom“ te odvojeni sastanci ministara vanjskih poslova zemalja regiona sa evropskim komesarom za proširenje i politiku susjedstva Štefanom Füleom i ministara ekonomije/finansija sa potpredsjednikom Evropske komisije Jyrkijem Katainenom.

Obraćajući se učesnicima konferencije dr. Lagumdžija je naglasio nužnost da projekti o kojima se već dugo govori u okviru novog pristupa Evropske unije prema zemljama Zapadnog Balkana pređu u fazu implementacije.
 
„U skladu sa novim pristupom obavezali smo se da ćemo Evropskoj komisiji podnijeti probne programe nacionalnih ekonomskih reformi već u januaru 2015. godine. Dobro bi bilo da uz ove programe konačno krenemo i sa projektima o kojima smo puno govorili, poput izgradnje Jadransko-jonskog koridora ili pruge Sarajevo - Beograd preko Tuzle. Stvorili smo sve pretpostavke da se može startati sa njihovom realizacijom“, istaknuo je dr. Lagumdžija.

Naglasio je da je u saradnji sa Evropskom komisijom jasno urađen plan koji precizno definira Mapu puta šta i kako dalje raditi. Također je istaknuo ulogu Vijeća za regionalnu saradnju kao mehanizma koordinacije zajedničkih projekata zemalja Zapadnog Balkana, te regionalne IPA fondove koji nude finansijsku podršku projektima razvoja i približavanja zemalja Zapadnog Balkana EU. 

Dr. Lagumdžija je također naglasio da je nužno napraviti balans između velikih infrastrukturnih projekata koji će snažnije povezati zemlje Zapadnog Balkana međusobno, ali i sa zemljama EU, te dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i povećanja ekonomske konkurentnosti regiona i finansijski manje zahtjevnih projekata čije bi benefite građani mogli brzo osjetiti. Kao primjer je naveo programe podrške razvoju malih i srednjih poduzeća u regionu za koje postoje osigurana sredstva međunarodnih finansijskih institucija.

Posebno je istaknuo da su stvorene pretpostavke da se regionalni projekti ubrzaju i da se krene u njihovu implementaciju. To može zemljama regiona omogućiti privlačenje dodatnih sredstava u iznosu duplo većem nego što je sva pomoć koje danas dobijaju zemlje Zapadnog Balkana.