Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.9.2014 9:36
Dr. Lagumdžija na Generalnoj skupštini UN-a: Niko ne treba koristiti veto kada se čine zločini protiv čovječnosti i genocid

Drugog dana 69. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija u New Yorku je učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Američko-jadranske povelje (A5) i Baltičke povelje, sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), ministarskom sastanku na temu "Definiranje korištenja prava na veto u slučaju masovnih zločina" te Godišnjem sastanku Presidiuma Socijalističke internacionale (SI).

Na sastanku Američko-jadranske i Baltičke povelje na temu: „Doprinos zemalja Američko-jadranske i Baltičke povelje suočavanju sa trenutnim sigurnosnim izazovima“ dr. Lagumdžija je ponovio da je strateški cilj Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO-u i istaknuo da će naša zemlja nastaviti saradnju sa zemljama članicama A5 u različitim oblastima. Govoreći na temu borbe protiv terorizma, dr. Lagumdžija je naglasio da je prijetnja međunarodnoj sigurnosti dokaz da zemlje moraju više međusobno sarađivati ali i da se svijet mora suočiti sa uzrocima svjetskih kriza a to su prije svega siromaštvo i nepravda. 

Dr. Lagumdžija je također uzeo učešće u radu okruglog stola na kojem su šefovi delegacija zemalja regiona sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodila pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske u evroazijske poslove Victoria Nuland, razgovarali o saradnji i zajedničkom suočavanju sa sigurnosnom prijetnjom koju predstavljaju strani borci u Siriji i drugim kriznim područjima.

Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a dr. Lagumdžija je između ostalog kazao da su dobrosusjedska saradnja, kao i politički, ekonomski i kulturni odnosi sa zemljama jugoistočne Evrope, jedan od glavnih principa vanjske politike BiH, i u tom smislu naša zemlja ohrabruje i podržava aktivnosti SEECP-a kao političkog foruma za saradnju u regionu, kao i aktivnosti Vijeća za regionalnu saradnju. Usvojenu Strategiju jugoistočne Evrope 2020 (SEE 2020) okarakterizirao je kao veoma značajan dokument za Bosnu i Hercegovinu s obzirom na postavljene ciljeve – kreiranje milion radnih mjesta u regionu, poboljšanje uvjeta života, podizanje konkurentnosti i razvoj.

Tokom obraćanja na ministarskom sastanku na temu: "Definiranje korištenja prava na veto u slučaju masovnih zločina" koji su organizirali ministri vanjskih poslova Francuske i Meksika Laurent Fabius i Jose Antonio Meade Kuribrena dr. Lagumdžija je izrazio podršku Bosne i Hercegovine francuskoj inicijativi da se 5 stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda dobrovoljno obavežu na nekorištenje prava veta u slučajevima koji uključuju genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

„ Kada se veto koristi u takvim slučajevima, s ciljem da se blokiraju akcije Vijeća sigurnosti, posljedice po civile su samo povećane i njihove patnje dodatno produžene. Govoreći na osnovu lekcija naučenih u mojoj zemlji, od Tomašice do Srebrenice, međunarodna zajednica treba da uvede Kodeks ponašanja u Metode rada Vijeća sigurnosti kako bi se kroz uzdržavanje od upotrebe veta u slučajevima masovnih zločina ojačali međunarodni kapaciteti, odgovornost i posvećenost zajednice zaštiti civila“, kazao je između ostalog dr. Lagumdžija.

Dr. Lagumdžija je na marginama Generalne skupštine UN-a učestvovao na Godišnjem sastanku Presidiuma Socijalističke internacionale na kojem su učesnici skupa iz cijelog svijeta definirali daljnje pravce rada Socijalističke internacionale na jačanju mira i sigurnosti a u svjetlu trenutnih konflikata u svijetu i donijeli odluku o formiranju Komisije Socijalističke internacionale za jednakost u globalnoj ekonomiji. Ovo je bila prilika da se rukovodstvo i predsjednik SI George Papandreu upoznaju sa stanjem i narednim aktivnostima u Bosni i Hercegovini i saradnji u regionu.