Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.7.2014 18:52
Dr. Lagumdžija sa ministricom Mogherini: Obnova zemlje nakon poplava je veliki izazov za BiH, ali ujedno i prilika za novi početak i ujedinjenje

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Zlatko Lagumdžija sastao se 24. jula 2014. godine u Sarajevu sa ministricom vanjskih poslova Republike Italije Federicom Mogherini, koja je boravila u jednodnevnoj radnoj posjeti BiH u svojstvu predstavnice zemlje predsjedavajuće Evropskom unijom.

Dr. Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je veliki prijatelj BiH, ministrica Mogherini izabrala upravo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu kao prvu destinaciju koju posjećuje kao predsjedavajuća Ministarskog vijeća EU i navedeno okarakterizirao kao jasan signal da će Italija istrajati na novom pristupu EU prema BiH koji je definiran zaključcima Vijeća za vanjsku politiku EU iz aprila ove godine, a čiji je jedan od inicijatora i ministrica Mogherini.

Također, izrazio je zadovoljstvo jer posjeta ministrice Mogherini dolazi i nakon uspješne donatorske konferencije u Briselu, čijem uspjehu je Italija dala veliki doprinos, ne samo kao bilateralni donator već i aktivnostima kroz institucije Evropske unije i međunarodne finansijske institucije koje su tamo bile prisutne. Kazao je da posjetu vidi i kao dodatni poticaj da se hitno krene u implementaciju onog što je BiH pruženo nakon donatorske konferencije.

Ministrica Mogherini se zahvalila dr. Lagumdžiji na srdačnom prijemu i predstavila prioritete italijanskog predsjedavanja EU. Istaknula je da su to poticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja, obnova povjerenja evropskih građana u EU i vanjska politika, kao i da će Italija posebnu pažnju posvetiti politici proširenja i stvaranju uvjeta za nastavak napretka država iz regiona prema članstvu u EU.

Dr. Lagumdžija se ministrici Mogherini zahvalio na do sada pruženoj i najavljenoj pomoći Italije Bosni i Hercegovini u procesu obnove i rekonstrukcije zemlje nakon katastrofalnih poplava i jasnom opredjeljenju da će ovoj prijateljskoj zemlji tokom narednih šest mjeseci predsjedavanja Evropskom unijom integracija BiH i Zapadnog Balkana u cjelini u EU biti jedan od prioriteta.

Govoreći o procesu obnove i oporavka BiH nakon katastrofalnih poplava dr. Lagumdžija je istaknuo da je obnova zemlje nakon poplava veliki izazov za BiH, ali ujedno i prilika za novi početak i ujedinjenje. „Primjer za to su nam dali obični građani BiH koji su tokom poplava pokazali veliku solidarnost i ujedinjenost, što mi moramo da iskoristimo na najbolji način kako bi zajednički i eifkasno radili na obnovi zemlje“, kazao je dr. Lagumdžija.

Dodao je da je obnova zemlje šansa za nove i ubrzane reforme iz paketa za ekonomski razvoj i vladavinu prava. Ekonomske i socijalne refome nužno je provoditi sada i odmah, a nakon oktobarskih izbora nužne su ključne strukturne i ustavne reforme uključujući i provedbu presude “Sejdić-Finci” uz uključenost ključnih aktera međunarodne zajednice.  

U vezi s navedenim dr. Lagumdžija je izrazio i nadu da će upravo platforma za formiranje vlasti nakon oktobarskih izbora biti postojanje spremnosti i jasne vizije širih strukturalnih reformi u pravcu stvaranja funkcionalne države. 

Dr. Lagumdžija je posebno pozdravio novi način razmišljanja u Evropskoj uniji kada je u pitanju ono što se do sada zvalo proširenje, a o čemu se sada govori kao o integraciji zemalja Zapadnog Balkana u EU i konsolidaciji preostalog dijela teritorije.

Tokom susreta dr. Lagumdžija i ministrica Mogherini su razgovarali i o predstojećim aktivnostima, sastanku zemalja Zapadnog Balkana sa njemačkom kancelarkom Merkel u Berlinu u avgustu mjesecu, sastanku na marginama zasjedanje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana i evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea u septembru mjesecu, usvajanju Jadransko-jonske strategije u oktobru, što je veoma važno za region i pokretanju Jadransko-jonske strategije u novembru mjesecu.