Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
16.11.2021 14:39
V.d. sekretara Ministarstva vanjskih poslova BiH Bakir Sadović sastao se sa specijalnom izaslanicom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za mlade

Vršilac dužnosti sekretara Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bakir Sadović sastao se 16. novembra 2021. godine sa specijalnom izaslanicom generalnog sekretara Ujedinjenih naroda za mlade Jayathma Wickramanayake, koja boravi u BiH do 19. novembra 2021. godine.
 
Na sastanku se razgovaralo o problemima sa kojima se suočavaju mladi, kako u zemlji tako i u regionu, kao i o projektima kojima bi se osnažila uloga mladih osoba.
 
Ključni problem predstavljaju velika demografska pomjeranja, odnosno odlazak visokoobrazovanih mladih ljudi prvenstveno u zemlje Evropske unije, zatim nedostatak perspektive i  ekonomskih mogućnosti u zemlji.
 
Sagovornici su saglasni da postoji potreba usvajanja zakonskih okvira i strategija za pitanja mladih na nivou države.
 
Specijalna izaslanica je prenijela pozdrave i poruke generalnog sekretara UN-a o potrebi dalje izgradnje i jačanja BiH i izrazila spremnost da Ujedinjeni narodi aktivnije učestvuju u projektima za mlade, npr. u radu RYCO-a.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.