Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
29.7.2020 15:35
U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan neformalni radni sastanak predstavnika vladinog, nevladinog i realnog sektora, a u vezi sa re-iniciranjem pokretanja postupka pridruživanja Bosne i Hercegovine Konvenciji o mirnom rješavanju međunarodnih sporova i članstvu u Stalnom arbitražnom sudu (PCA) sa sjedištem u Hagu

U sjedištu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dana 29.07.2020. godine, održan je neformalni radni sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici vladinog, nevladinog i realnog sektora s ciljem razmjene mišljenja i stavova o potencijalnom članstvu Bosne i Hercegovine u Stalnom arbitražnom sudu (PCA) sa sjedištem u Hagu, a na osnovu ratifikacije međunarodne Konvencije o mirnom rješavanju međunarodnih sporova.
Sastanku je, ispred Ministarstva vanjskih poslova BiH, prisustvovao pomoćnik ministrice vanjskih poslova za multilateralne odnose Almir Šahović, te ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Nizozemskoj Mirsada Čolaković.

Tokom sastanka, razgovarano je o značaju međunarodne arbitraže, prednostima postupka arbitraže u odnosu na redovne sudske postupke, te benefitima potencijalnog članstva BiH u Stalnom arbitražnom sudu - jednoj od najstarijih međunarodnih institucija ovog tipa. Stalni arbitražni sud već uključuje 122 ugovorne strane - zemlje svijeta, među kojima su sve zemlje na evropskom kontinentu (od kojih su većina članice UN-a, ali i neke koje nisu).

Učesnici sastanka su prepoznali značaj zajedničkog djelovanja po ovom pitanju, te istakli potrebu institucionalnog usaglašavanja konkretnih koraka za djelovanje kako bi BiH čim prije postala ugovorna strana PCA.


23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.