Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
7.2.2020 13:14
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković tokom službene posjete SAD-u održala niz sastanaka

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković susrela se 4. februara 2020. godine u Pentagonu sa pomoćnicom ministra odbrane SAD-a Kathryn Wheelbarger. Razmijenjena su mišljenja o  dokumentu Program reformi BiH, regionalnoj sigurnosti i dostignutom stepenu interoperabilnosti između NATO članica i potencijalnih članica. Teme razgovora su obuhvatile i učešće naših vojnih snaga u Misiji u Afganistanu koje je ocjenjeno kao veoma pozitivno. Pomenuta je i mogućnosti povećanja učešća u međunarodnim vojnim misijama.

Na sastanku sa zamjenikom direktora USAID-a za Evropu i Evroaziju Brickom Biermanom bilo je riječi o aktivnostima USAID-a u regiji i Bosni i Hercegovini. Sagovornici su se tokom sastanka dotakli i projekata saradnje mladih, potrebe jačanja borbe protiv korupcije, te potrebe unaprjeđenja statusa BiH u borbi protiv trgovine ljudima. Zamjenik direktora naglasio je da je USAID od 1996. godine u Bosni i Hercegovini uložio 1,8 milijardi konvertibilnih maraka za različite projekte i istakao nastavak podrške posebno u tri oblasti vezane za harmonizaciju ekonomskog prostora, efikasnost i transparentnost državnih institucija i osnaživanje civilnog društva.

U okviru posjete State Departmentu održan je sastanak sa Matthewom Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan i Maureen Cormack, zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za SAD-a. U razgovoru, ministrica Turković i njeni domaćini dotakli su se tema poput Inicijative o mini Schengenu u regionu, potrebe implementacije BiH Strategije za borbu protiv trgovine ljudima, prioriteta rada novog saziva Vijeća ministara BiH kao i MVP-a BiH, te provedbe Programa reformi u datim vremenskim okvirima. Bosna i Hercegovina je pohvaljena za bolji i humaniji tretman migranata u odnosu na susjednu Hrvatsku. Specijalni izaslanik Palmer se osvrnuo i na prijedlog imenovanja Nikole Špirića u parlamentarnu Komisiju za borbu protiv korupcije te osudio takvu namjeru. Tokom sastanka naglašena je i potreba bolje efikasnosti sudova u cilju bržeg donošenja presuda, te neophodnost uspostave programa reintegracije i deradikalizacije povratnika sa stranih ratišta u BiH. Sagovonici su se dotakli i tema demografskih promjena i odlaska mladih. Predstavnici američke administracije naglasili su i potrebu provođenja  privatizacije državnih kompanija. Ministrica Turković inicirala je temu mogućnosti obuke diplomata iz BiH na Institutu za vanjske poslove SAD-a te je dogovoren sastanak o ovoj temi sa direktorom Instituta.

Ministrica Turković aktivno je učestvovala i bila jedna od govornica na sastanku Foruma pod nazivom  „Izazovi sa kojima se suočava jugoistočna Evropa i uloga cyber sigurnosti i 5 G“  koji je, zagovarajući regionalni pristup, održan u Kongresu SAD-a pod pokroviteljstvom senatora Jamesa Inhofa, predsjedavajućeg Vojnog komiteta Senata. Tom prilikom se susrela i sa određenim brojem senatora i kongresmena koji su bili prisutni na konferenciji.

Susretima u State Departmentu i USAID-u prisustvovao je i ambasador BiH u SAD-u Bojan Vujić, dok je sastanku u Pentagonu prisustvovao vojni ataše pri Ambasadi u Vašingtonu brigadir Zoran Batarilo.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.