Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
11.9.2019 16:08
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke Margret Mariju Uebber

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 11. septembra 2019. godine u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margret Mariju Uebber.

Na početku razgovora ministar Crnadak izrazio je dobrodošlicu ambasadorici Uebber u Bosnu i Hercegovinu te joj poželio uspješnu diplomatsku misiju. Iskazao je zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa između BiH i Njemačke te naglasio da su odnosi dvije zemlje odlični i prijateljski. Zahvalio se na kontinuisanoj podršci i pomoći Savezne Republike Njemačke Bosni i Hercegovini na putu njenih evropskih integracija naglašavajući da je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH da postane članica Evropske unije.

Govoreći o formiranju vlasti u BiH, ministar Crnadak je rekao da taj proces predugo traje, što prouzrokuje brojne probleme u funkcionisanju institucija na nivou BiH. On je izrazio nadu da će vlast ubrzo biti formirana, kako bi BiH nastavila s efikasnijim sprovođenjem preporuka iz Mišljenja Evropske komisije.

Ambasadorica Uebber je zahvalila ministru Crnatku na iskazanoj dobrodošlici i naglasila da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu BiH te da će nastaviti aktivno podupirati sprovođenje reformi u našoj zemlji.

Sagovornici su ocijenili da evropske integracije donose Bosni i Hercegovini i njenim građanima bolju kvalitetu života u smislu veće zaposlenosti, bolje ekonomije, poštivanja ljudskih prava te unapređenja u području demokratije i vladavine prava, osobito borbe protiv korupcije.

Razmijenjena su mišljenja i o ekonomskoj saradnji BiH i Njemačke, pitanju odlaska mladih iz BiH, daljem jačanju regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) te pitanjima od globalnog značaja.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.