Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
13.12.2018 17:23
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak primio u oproštajnu posjetu ambasadoricu Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je 13. decembra 2018. godine u oproštajnu posjetu ambasadoricu Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo.

Ministar Crnadak je istakao da BiH i NR Kina imaju izuzetno dobre bilateralne odnose koji su  posebno napredovali u posljednje tri godine - tokom mandata ambasadorice Chen Bo, te joj osobno zahvalio na doprinosu unapređenju odnosa u velikom broju oblasti, počevši od ekonomije, politike, kulture, oblasti viza i dr.

Ministar Crnadak i ambasadorica Bo su konstatirali da privredna i turistička saradnja bilježe značajan porast zahvaljujući Sporazumu između BiH i NR Kine o međusobnom ukidanju viza za nositelje običnih putnih isprava, koji je stupio na snagu u maju ove godine.

Ministar je posebno važnim ocijenjeno današnje potpisivanje Ugovora sa kineskom firmom „Šandong" o koncesiji za izgradnju auto-puta od Banjaluke do Prijedora, budući da se radi o prvom koncesionom ugovoru koji je jedna kineska kompanija potpisala sa zemljama iz grupe 16+1.

Ministar Crnadak je izrazio i zadovoljstvo što su proteklom periodu otvoreni Konfučijevi instituti u Sarajevu i Banjaluci, pri čemu je ambasadorica dodala da je upravo onaj u Banjaluci jedan od najaktivnijih Konfučijevih instituta.

Ambasadorica je istaknula odličnu saradnju koju je imala sa MVP BiH i ministrom Crnatkom osobno, izrazila uvjerenje da će se odnosi između BiH i Kine nastaviti uspješno razvijati i ubuduće, te potvrdila nastavak potpore svoje zemlje ekonomskom i svakom drugom razvitku BiH.

Ministar Crnadak je na kraju razgovora poželio ambasadorici Bo uspjeh u budućem radu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.