Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
11.9.2018 15:04
Ministar Crnadak u Bledu: Dogovor Beograda i Prištine mora dobiti šansu, moguća rješenja ne treba odbacivati unaprijed

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je 10. septembra 2018. godine, na poziv zamjenika premijera i ministra vanjskih poslova Republike Slovenije Karla Erjaveca, na 13. bledskom strateškom forumu u Bledu.

Tokom svog obraćanja, govoreći o stanju u regionu, ministar je naglasio da bi, nakon uspješno okončanih razgovora Atina-Skoplјe, konačni dogovor između Beograda i Prištine bio veliko olakšanje i ogroman doprinos dugoročnoj stabilnosti regiona.

Ministar Crnadak je istakao da dogovoru treba dati iskrenu šansu i da ne treba odbijati moguća rješenja unaprijed.

"Trebamo se zapitati možemo li sebi dozvoliti da odbijemo konačno rješenje kosovskog pitanja, kompletan dogovor, uz punu saglasnost obje strane, samo zato što se pomjera administrativna linija, iako ne ugrožava nijedan treći subjekat? Mislim da ne trebamo odbaciti nijedno rješenje prije nego što ga vidimo", naglasio je ministar Crnadak. Ministar je takođe naveo da je danas, posebno u BiH, popularno govoriti o tome kako je korekcija granice u razgovorima Beograd-Priština opasna za BiH, ali da niko još nije objasnio na koji način.

"Pustimo Beograd i Prištinu da pokušaju riješiti svoje odnose i postići definitivan dogovor, sa što manje bočnih i vanjskih uticaja. Nemojte da im smetamo, da govorimo da nešto što nismo ni vidjeli ne valјa i da je opasno. Tako im samo odmažemo. Uvijek imate vremena da nešto odbijete, zato prije bilo kakvog izjašnjavanja treba vidjeti cjelovito rješenje i saslušati argumente", zaklјučio je na kraju obraćanja ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Ovogodišnji Bledski strateški forum okupio je više od 1200 učesnika iz 60 zemalјa. Forum su uvodnim obraćanjima otvorili slovenački premijer Miro Cerar i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.