Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Saopštenja
30.7.2018 10:36
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak gostovao u centralnoj informativnoj emisiji Glasa Amerike (VOA)

U okviru posjete Vašingtonu, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak gostovao je 27. jula 2018. godine u centralnoj dnevnoj informativnoj emisiji Glasa Amerike.

Ministar Crnadak je, govoreći o učešću na 1. Konferenciji o vjerskim slobodama na nivou ministara vanjskih poslova, koja je pod predsjedavanjem američkog državnog sekretara održana u State Departmentu, naglasio da je ista bila uspješna, da je tokom Konferencije imao prvi susret sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Michaelom Pompeom od njegovog preuzimanja dužnosti u maju, te da Sjedinjene Američke Države ostaju jedan od najvažnijih međunarodnih partnera Bosne i Hercegovine.

Ministar Crnadak je istakao da je važan dio njegove posjete i učešće na svečanostima kojima se obilježava stota godišnjica od proglasa predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Woodrowa Wilsona, kojim je odao počast srpskim žrtvama u Prvom svjetskom ratu.
Odgovarajući na pitanje o problemu migranata, ministar Crnadak je rekao da rješenje ne može imati ni jedna država samostalno, a posebno je naglasio da je za BiH važno da sve institucije na svim nivoima vlasti rade zajedno i da se ovo pitanje može riješiti isključivo zajednički, bez dnevnopolitičkog zloupotrebljavanja.

Ministar Crnadak je rekao da se čini da bi pojedini političari u BiH najviše voljeli da u jednom danu uđe 200 hiljada migranata i da do oktobarskih izbora to bude jedina tema, umjesto brojnih pitanja koja svakodnevno opterećuju život običnog čovjeka, te da predizborno manipulisanje pitanjem migranata otežava njegovo rješavanje.

Ministar Crnadak posjetu Vašingtonu završava večeras, učešćem na završnom događaju u okviru obilježavanja stote godišnjice od proglasa predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Woodrowa Wilsona, kojim je odata počast srpskim žrtvama u Prvom svjetskom ratu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.